В Латвия се провеждат изпити по латвийски език за рускоезичното

...
В Латвия се провеждат изпити по латвийски език за рускоезичното
Коментари Харесай

Тест за руснаци по латвийски в Латвия, ако се провалят ги очаква експулсиране

В Латвия се организират изпити по латвийски език за рускоезичното население. Ако някой се провали на теста, ще би трябвало да напусне страната, заяви Българска национална телевизия.

Експулсирането визира хората под 75 години, които имат съветски паспорти.

За 1/4 от популацията на Латвия майчиният език е съветски (24% при започване на 2022 г.). Според статистиката към 20 000 души от тях имат съветски паспорти.

Много от хората, които се явяват на изпита, са пенсионери. За да се явят на теста през последните месеци те са посещавали интензивни курсове по латвийски език.

Повечето рускоговорящи в Латвия са прекарали живота си в „ усвояване на съветската държавна телевизия заради липса на рускоезично наличие в личната им страна “, писа Би Би Си (BBC) преди година. И това накара мнозина да гледат на света през роман, който разказва концепцията за единен съветски свят с Кремъл в центъра.

До разпадането на Съветския съюз през 1991 година съветски и украински фамилии бяха изпращани в Латвия като част от стратегия за наложително разселване на работна ръка. Други пък са потомци на руснаци, преместили се в Латвия преди епохи, а някои произлизат от Беларус или са от еврейски генезис.

Латвийците нямат право на двойно съветско поданство. И в този момент животът става все по-труден за съветските жители, които живеят в Латвия, откакто някогашният президент Егилс Левитс сподели, че тези, които поддържат войната на Русия, би трябвало да изгубят разрешението си за престояване.

„ Израснал съм, говорейки съветски, аз съм руснак по кръв, само че не се свързвам с Русия или съветския свят “, сподели предишния август пред английската медия Анатолий Дерюгин, майор от латвийската войска.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР