Отделни преговори на Катар с Иран, САЩ за дронове, ядрена програма: Reuters

...
В кулоарите на Общото събрание на ООН Катар проведе отделни
Коментари Харесай

В кулоарите на Общото събрание на ООН Катар проведе отделни преговори с Иран и Съединените щати относно ядрената програма на Иран и опасенията на САЩ относно иранския дрон трансфери в Русия, според ексклузивен доклад на агенция Ройтерс.

Два източника казаха на агенцията в сряда, че срещите са се състояли в понеделник и вторник в Ню Йорк, САЩ.

Продължавайте да четете

списък от 4 елементаКак беше размяната на затворници между Иран и САЩ, получена в Техеран?Петима американци, освободени от Иран в сделка с посредничеството на Катар, пристигат в САЩКолко значима е сделката за размяна на затворници между САЩ и Иран?Какво стои зад САЩ -Размяна на затворници в Иран?край на списъка

Един от източниците, дипломат в Близкия изток, информиран по въпроса, каза, че тази седмица ще се проведат още разговори и че срещите са „разговори за разговори“, за да се постави основа за „разбиране“ по ядрения въпрос .

И двата източника казаха, че преговорите се различават от неотдавнашната дипломация, проведена от Катар, която доведе до размяната на затворници между Иран и САЩ в понеделник.

По време на публикуването Министерството на външните работи на Катар не е отговорило на искането на Al Jazeera за коментар.


Напрежението между Техеран и Вашингтон се засили поне от 2018 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп прекрати сделката от 2015 г. за ограничаване на ядрената мощ на Техеран и засили санкциите на САЩ.

Размяната на затворници и размразяването на 6 милиарда долара в ирански фондове тази седмица беше рядко размразяване.

Когато бяха проучени дали ще има преговори между Иран и САЩ тази седмица, американски официални лица не отрекоха тази възможност.

„Когато става дума за може би въпрос номер едно, който предизвиква безпокойство, а именно ядрената програма на Иран, ние продължаваме да вярваме, че дипломацията е най-добрият начин за постигане на устойчив и ефективен резултат“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на понеделник.

„Ще продължим да виждаме дали има възможности за това. В момента не сме ангажирани с това, но ще видим в бъдеще дали ще има възможности“, добави той.

Според анализатори, въпреки че размяната на затворници е била стъпка към деескалация на напрежението между дългогодишните антагонисти, тя няма да доведе до голяма промяна в отношенията.

Само няколко дни преди размяната на затворници, САЩ наложиха санкции на десетки ирански длъжностни лица и организации заради нарушения на човешките права по време на антиправителствените протести в Иран миналата година.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР