В кулоарите на Неформалната среща на външните министри в София,

...
В кулоарите на Неформалната среща на външните министри в София,
Коментари Харесай

Ивица Дачич в специално интервю за БНТ

В коридорите на Неформалната среща на външните министри в София, сръбският външен министър Ивица Дачич даде особено изявление за Българска национална телевизия. Дачич разяснява, че когато се приказва за Косово, е недопустимо обособени външни министри да насочат към Сърбия арогантни, по думите му, послания с апели да признае независимостта на Косово, в случай че желае да стене членка на Европейски Съюз. Думите за статута на Косово са на немския първи посланик Зигмар Габриел в границите на визитата му в Прищина.


Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич дефинира Стратегията на Европейска комисия за Западните Балкани като " извънредно добра ", защото, по думите му, за първи път се отваря ясна времева вероятност за възможното участие на Сърбия и Черна гора в Европейски Съюз.
 Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - Това е доста добре - тъй като, както знаете, когато бях министър на вътрешните работи, Сърбия получи либерализация на визовия решим със страните-членки на Европейски Съюз, и това доста оказа помощ за подобряването на отношението към Европейски Съюз и на настройката им за присъединението ни.
Но, добавя външният министър, в Стратегията има и нелогични неща.
 Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - В тази тактика написа, че двустранните разногласия би трябвало да се решат дефинитивно преди влизането в Европейски Съюз. Че Европейски Съюз не желае да си внася неустойчивост. А аз попитах своите сътрудници - добре, по какъв начин се сетихте в този момент за този принцип, когато Сърбия би трябвало да влиза в Европейски Съюз? А до неотдавна, до предходната, по-миналата или преди няколко години, Словения и Хърватия станаха членки на Европейски Съюз и в този момент имат огромен граничен проблем.
Дачич реагира остро и на думите на немския външен министър Зигмар Габриел, че с цел да се причисли към Съюза, Сърбия би трябвало да признае независимостта на Косово.
 Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - Помолих всичките ми сътрудници да си вършат сметката какви послания изпращат към Сърбия. Призовах ги да се придържат към общата позиция на Европейски Съюз. Когато се приказва по въпроса за Косово, е безусловно контрапродуктивно и недопустимо обособени сътрудници министри на външните работи да вършат арогантни послания към Сърбия - че Сърбия би трябвало да признае едностранно провъзгласената самостоятелност на Косово, в случай че желае да стане членка на Европейски Съюз. Недейте да ни пращате такива послания за нещо, което не желаете да чувате във връзка с вашите страни. Това е унизително и безусловно недопустимо за Сърбия.
Сърбия ще продължи да търси решения на проблемите в района посредством разговор и по кротичък път, разгласи външният министър.
 Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - Ние ще продължим с разговора, само че този разговор и трайното решение допускат контракт, с който ще бъдат почетени ползите и на двете страни. Ще продължим с този разговор в полза на мира и стабилността в района. В интерес на решаването на двустранните въпроси с разговор и по кротичък метод. Но без каквито и да било, без такива арогантни послания, които се чуват даже посред Белград. Ако някой желае да пристигна в Белград, с цел да ни каже нещо такова, мисля, че няма потребност да си губи времето. Сърбия сигурно няма да извърши това по подобен метод.
Дачич благодари на словенския си и маджарски сътрудници - Карл Ерявец и Петер Сиярто, съгласно които, Сърбия и Черна гора могат да се причислят към Европейски Съюз много преди 2025 година.
 Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - Бих желал да бладогаря на всички страни, които се изрекоха положително за Сърбия. И, несъмнено, на България, която е председателстваща. Мисля, че това са доста значими неща. Важна ще е и конференцията, която ще се състои тук и ще е на практика най-голямата колекция след Солун през 2003 година, където се говореше за някаква европейска вероятност.
Сръбската страна към момента не е признала независимостта на Косово от 2008 година. Дачич нееднократно е заявявал, че сръбската страна няма да се откаже от опазването на сръбския народ в Косово.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР