В края на юни в Санкт Петербург ще пристигнат кораби

...
В края на юни в Санкт Петербург ще пристигнат кораби
Коментари Харесай

Expressen: Руската атомна подводница в Балтика е като слон в стъкларски магазин

В края на юни в Санкт Петербург ще дойдат кораби от съветския Северен флот, заяви шведското издание Expressen. Сред тях ще са атомният ракетен крайцер „ Пьотр Велики ” и най-голямата в света атомна подводница (водоизместване – 50 хиляди тона) „ Дмитрий Донски ”. Дължината на подводницата доближава 172 м, снабдена е с ракетния комплекс „ Булава” с 6 хиперзвукови нуклеарни бойни глави. Тя единствена е останала в употреба от плана „ Акула”, стартирал пред повече от 40 година, и ще е в строя най-малко до 2020 година

Подводницата не е приспособена за корабоплаване в Балтийско море и пролива „ Дмитрий Донский” ще го премине в надводно състояние, напомня изданието.

Шведският капитан втори сан Оси Лийматайнен, учител по морска тактичност във военна академия, отбелязва: „ Балтийско море е релативно малко и когато не прави непредвидена аудиенция подводница с такива размери, тя може да се съпостави със слон в стъкларски магазин.”

Ядреният физик Нилс Бьомер показва безпокойствие от наличието на подводницата в Балтийско море: „ Властите би трябвало да знаят точното време на прекосяване. Освен това са нужни гаранции, че на борда няма нуклеарно оръжие.”

Руската страна твърди, че Русия ще се съобрази със статута на Балтийско море като безядрена зона и че въпросът за координиране на прекосяването на атомните крайцери през Балтика „ към този момент е решен”.

Expressen правилно припомня, че на 28 юни „ Дмитрий Донски” ще вземе присъединяване в петербургския Международен военноморски салон и в празнуването на Деня на Военноморския флот на 30 юли.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР