В края на юни 2022-а БНБ отчете поредното тримесечие, през

...
В края на юни 2022-а БНБ отчете поредното тримесечие, през
Коментари Харесай

Сериозни ръстове в големите фирмени кредити

В края на юни 2022-а Българска народна банка регистрира следващото тримесечие, през което има повишен растеж на заемите за компаниите на годишна база. Според информацията на централната банка: " Кредитите на бранш Нефинансови предприятия (това са фирмите отвън финансовия сектор) в края на второто тримесечие на 2022 година са 148 хиляди броя, като се усилват на годишна база с 4.8%. Размерът на тези заеми е 39.669 милиарда лв., като се регистрира повишаване с 10.5% на годишна база. Спрямо края на предходното тримесечие броят на заемите на бранш Нефинансови предприятия нараства с 2.4%, а размерът им - с 1.8% ".

Предното тримесечие това нарастване на годишна база е било 2.4% за броя на заемите и 7.9% за общата сума по тях, а в края на предходната година растежите са били надлежно 0.8% и 4.5 %. Казано в резюме кредитирането върви, освен това редом с него, отново съгласно данните на Българска народна банка има понижение на необслужваните заеми на компании и като сума и като дял от общия размер на предоставените им заеми.

Информацията на Българска народна банка демонстрира, че в средата на 2022-а както и преди година, най-вече заеми е получил бранш търговия. На него се падат 27.4% от всички банкови заеми. На второ място по дял е преработващата индустрия с 23.1% като е съпоставяне с година по-рано този дял се е нараснал с повече от 2 процентни пункта. На трето място с 9.7% се подрежда бранша Операции с недвижими парцели, което наподобява напълно разумно на фона на взрива с жилищното кредитиране. Но не е за занемаряване обстоятелството, че спрямо година по-рано този дял е намалял с 1 процентен пункт. Изглежда нищожно изменение, само че в тази ситуация 1 процентен пункт се равнява на стотици милиони левове повече или по-малко.

Както и при депозитите, по този начин и при заемите за компании най-големите растежи и като бройки и като общи суми са при заемите от 250 хиляди лв. и нагоре. Там приказваме за нараствания на годишна база от 10 -12 %. При заемите до 25 хиляди лв. няма съвсем никакъв годишен растеж. А при най-масовите като численост заеми - тези от 25 хиляди до 50 хиляди и до 100 хиляди лв., растежите са сред 5.5 и 7.9 % годишно. Тези две групи може и да са най-масови като численост, само че не са сериозно значими и показателни за банковите заеми за компании, защото в тях са съсредоточени общо 1.8 милиарда лв.. На този декор групата заеми над 1 млн. лв. се образува от 5 772 броя заеми чиято обща сума е близо 29.61 милиарда лв. или над 74.6% от всички пари, които банките са дали на компаниите към средата на 2022-а. Тази група заеми за една година е повишена с 10% като бройки и с 10.8% като обща сума. И няма подозрение, че цялата обща картина във фирменото кредитиране в голяма степен зависи тъкмо от тези заеми.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР