В края на юни 2021 год. активите на Българо-американска кредитна

...
В края на юни 2021 год. активите на Българо-американска кредитна
Коментари Харесай

БАКБ с 32 % ръст на печалбата

В края на юни 2021 год. активите на Българо-американска кредитна банка  достигнаха 1 989 959 хиляди лева, което съставлява растеж от 18.88 %, съпоставено с второто тримесечие на 2020 год.
Банката продължава да разширява  кредитния си портфейл, като се концентрира върху каузи от заеми на физически лица и МСП. Доброто позициониране на БАКБ е довело до доста положителни търговски резултати и тя към този момент заема девета позиция в ТОП 10 на банковата система в сегмента на ипотечното кредитиране на жители . Постигнатото нарастване на портфейла от 13.74 % за едногодишен интервал е съвсем два пъти междинния растеж на банковия пазар по този индикатор ( 7.09 %).

Спестяванията на жители и компании нарастват с 21.01 % и в двата сегмента, отчитайки по-добри резултати от тези на банковата система, която отбелязва 11.70 % годишен растеж в привлечените средства.

В края на юни БАКБ регистрира нарастване с 10.49 % на чистите доходи от лихви, макар мощно стеснените лихвени маржове. Резултатът се откроява  на фона на междинните равнища за  банковия пазар 2.96 % и се дължи главно на приходите от лихви, които нарастват с 6.74 % до 25.028 млн. лв.. Принос за положителните резултати има и постигнатия спад на цената на финансиране, отразена в  намалението на разноските за лихви по притеглен запас  с -17.16 % до 2.636 млн. лв..

БАКБ преодолява отрицателните последствия в резултат на пандемията от COVID-19 и регистрира сериозен растеж в транзакциите на потребителите  в резултат на възобновената интензивност и привлечените нови клиенти. Нетният приход от такси и комисионни през второто тримесечие на годината е нараснал с  18.93 %, съпоставен със същия интервал на2020 год.

Нетната облага на БАКБ е в размер на 8.204 млн. лв. след данъчно облагане. Данните демонстрират впечатляващ растеж от 31.92 %, по отношение на аналогичния интервал на предходната година, без значение от регистрираните по-високи кредитни обезценки. Банката реализира по-добра успеваемост, като съумява да резервира ниско равнище на оперативните си разноски, макар забележителното повишаване на броя на клиентите и техните преводи. Това се дължи на първо място на  технологичните нововъведения, новите цифрови артикули и автоматизирането на процесите по обслужване на клиенти.

Капиталовата позиция на БАКБ резервира своята позитивна динамичност и демонстрира  ръст от 3.07%  спрямо второто тримесечие  на 2020 година

Добрите резултати на банката през последните години са гаранция за устойчивото развиване на БАКБ и  основаване на дълготрайна стойност за всички заинтригувани страни.

Пълните доклади на БАКБ АД, както и отчет на управлението са налични на корпоративния уебсайт на банката   в секция „ Връзка с вложителите “. 

БАКБ АД финансови знаци – самостоятелна основа

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР