В края на януари и началото на февруари са огромните

...
В края на януари и началото на февруари са огромните
Коментари Харесай

Д-р Първанова: Не ни предстои ПИК, той е бил в края на януари и началото на февруари

„ В края на януари и началото на февруари са големите пикове, които са от порядъка на 240 души на 10 хиляди “.

Това сподели пред БНР доктор Антония Първанова – експерт по публично здраве, работила като специалист в европейски епидемиологични организации, някогашен народен представител и евродепутат.

Лекарката успокои всички българи с това, което съобщи изрично.

Според нея, в случай че се съпостави за целия интервал от началото на януари до последната седмица на април, заболелите като цяло от грип и остри респираторни болести са към 62-ма на 10 хиляди, а единствено от ковид са 0,5 на 10 хиляди, което е доста огромна разлика. Тя изясни:

„ Случаи на ковид от преди оповестяването на изключителното състояние не са били обявявани, тъй като не е било тествано, по тази причина не ни следва никакъв пик, а той е бил в края на януари и началото на февруари “.

 

В предаването „ 12+3 “ доктор Първанова уточни забавен случай на жена, която към 10 ноември 2019-а е отишла в китайското посолство в България, с цел да си извади виза.

Пет дни по-късно тя се разболява тъкмо с типичните признаци като на Covid-19: болки в гърлото, температура 37,5, суха кашлица и зной. След нея се разболява и брачният партньор ѝ:„ Пътуват до Китай за конференция, за която в началото е било оповестено, че ще бъде отсрочена, а по-късно извършена. Междувременно се заразява и неин сътрудник, който е открит с пневмония. На тези хора им лишава повече от месец възобновяване, като кашлицата и задухът не престават “. Според нея първите данни за болест с ковид в България са още от ноември 2019-а.

 

По думите на доктор Първанова, в случай че РЗИ-тата на терен си свършат работата, ще открият пациенти, които са преболедували. Тя уточни, че това е значимо, с цел да се преценяват ограниченията против болестта.

„ Колкото по-дълго хората са изолирани, толкоз по-малка е вероятността огнищата да бъдат вярно локализирани и лимитирани. И по-късно при още веднъж излизане, в случай че не се съблюдава обществената отдалеченост и хигиената, още веднъж ще има заразяване “, разяснява още тя.

Д-р Първанова посочи, че вирусът има над 19 разновидности и се прекара по-леко: „ Критичните случаи по отношение на края на януари към този момент е не 8%, единствено 2% “.

Инфо:зажената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР