В края на октомври 2018 г., Борисов със своя заповед

...
В края на октомври 2018 г., Борисов със своя заповед
Коментари Харесай

Президентски човек изброява зам.-министрите, които Борисов избрал за избора на закъсняващия Ф-16

В края на октомври 2018 година, Борисов със своя заповед назначи политико-военна група за водене на договаряния за придобиване на нов вид военен аероплан. На основата направения протокол от работата на групата бе взето окончателното решение за закупуване на самолетите Ф-16. Интерес съставлява, кои са специалистите включени в заповедта на тогавашния министър-председател, изиграли решителна роля в избора на новия изтребител. Всеки би очаквал в тази група да бъде включен цветът на експертизата във връзка с бойната ни авиация. Това е и " направено ":

- Заместник-министър на защитата Атанас Запрянов - експерт в региона на връзките на Сухопътни войски (свързочник), станал прочут с решаващата си роля за придобиването на печално известната Полева интегрирана комуникационно-информационна система (ПИКИС), по този начин и не проработила с цялостен потенциал, макар изразходваните многомилионни средства. Важното е, че има знания насъбрани по време на полетите с гражданската авиация по дестинацията Брюксел и София.

- Александър Манолев - заместник-министър на стопанската система, с " невероятни " знания в региона на бойната авиация и повдигнато обвиняване за корупция, включен в листата " Магнитски " паралелно с Пеевски, Божков, Желязков. Притежател на уютна къща за посетители, издигната съгласно Средства за масова информация с евросредства.

- Недялко Недялков - заместител ръководител на ДАНС, " специалист " по бойна авиация, виждал само самолета-паметник на входа на Свиленград (то той е и единствено учебен), освободен от ДАНС със подозрения за топли връзки с няКой. Дали господин Недялков е взел участие в съвещанията на групата, които би следвало да са присъствени и какво мнение е изразил, е различен въпрос.

- Емилия Кралева - заместник-министър на външните работи - употребила самолети на разнообразни авиолинии за разнообразни дестинации, с никакви знания за бойна авиация, само че следила авиошоута с бойни самолети.

Реалната експертиза от състава на тази политико-военна група са трима летци от изтребителната авиация, двама от които са подписали протокола за активността с ОСОБЕНО МНЕНИЕ. Защо ли? Какво неправилно са видели в протокола от работата на тази група и за какво тъкмо действителните специалисти са изразили изключително мнение? Най-вероятно тъй като си нямат " разбиране ". Друго си е мнението на Запрянов да вземем за пример.

На 27.12.2018 година министърът на защитата Каракачанов разгласи политическия избор за нов военен аероплан и че " се е съобразил с мненията на политико-военната група ". Иначе казано съобразил се е с мненията на посочените " топ-експерти " по бойна авиация Запрянов, Недялков, Манолев, Кралева...

„ Придобиването на нов многоцелеви изтребител, като F-16 от Съединени американски щати, оборудван с последно потомство радар и въоръжение, ще издигне на доста качествено равнище бойните качества на българската бойна авиация “, декларира гордо тогава експерта-свързочник от Сухопътни войски ген. Запрянов.

Важно е да се знае, че в Доклада на Каракачанов и на тогавашния министър на стопанската система Караниколов (известен с оня полет при който имаше значимата задача да пази количествата фурми да не изпаднат от борда по време на полет), се отхвърлят два от трите вида самолети с претекста, че не са многоцелеви. Няколко месеца по-рано обаче Народното събрание гласоподава Проект за капиталов разход,подготвен от специалисти от Военновъздушните сили и препоръчан от Министерство на защитата (Запрянов е дал своя вот за Проекта на Съвет по отбрана) в който е записано, че позволените до конкурс самолети дават отговор на условията да са.... многоцелеви! Какво е предиздвикало топ-експерта по бойна авиация от Сухопътни войски да си промени мнението, може единствено да се гадае...

Интересно е за какво в този момент не разясняват обстановката... и по-точно индулгенцията за едни (един) и компликациите пред другите, чакащите новите самолети. Вина? Виновни в България няма в никакъв случай!

Димитър Стоянов, секретар на президента


Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР