В края на миналата седмица синдикатите проведоха среща със заместник-министъра

...
В края на миналата седмица синдикатите проведоха среща със заместник-министъра
Коментари Харесай

Има опасност България да остане без Центрове за спешна медицинска помощ

В края на предходната седмица синдикатите организираха среща със заместник-министъра на опазването на здравето, отговарящ за Центровете за незабавна помощ – доктор Тома Томов. Имаше протестна акция и писък на коли за спешна помощ в символ на митинг и неодобрение от изискванията, при които работят хората в незабавната помощ.

Тези митинги разсъниха възприятието за разговор в ръководещите , изясни пред БНР Красимир Митов, който е ръководител на профсъюз „ Защита “.

„ Разбрахме се да се виждаме по три пъти в месеца. Поискахме подробна информация. Заместник-министърът ни я даде и по този начин видяхме каква е цялата бройка на работещите в медицинските центрове, както и по специалности, с цел да разберем по какъв начин са разпределени парите. Оказа се, че заетите са към 600 по-малко, в сравнение с са нужни. Това значи, че  ще има спестовност от към 1 милион лв., тъй като парите са преведени по щатна численост. Ние ще настояваме те да бъдат разпределени сред хората, които сега са недоволни от сумите, които получават “.

За да бъдат задоволени настояванията им обаче, ще са нужни още 10 милиона,  обясни той.

„ Притеснително е, че се планува тези средства да бъдат давани в допълнение, а не като част от главната заплата. Ние настояваме за продължително решение – от 2023 до 2025 година “.

На този стадий може да кажем, че  работещите в Спешна помощ ще получат до Нова година това, което Министерство на здравеопазването им даде обещание , посочи Митов.

„ Но сега няма бюджет и това прави нестабилно изплащането им и през идната година. Ако пристигна едно постоянно държавно управление, може да се откаже от всичко реализирано досега и да стартираме изначало. Притесненията са съществени и може да преминем в ефикасни протестни дейности “.

През последните 15 години  проблемите на незабавната помощ са занемарени и не е осъществявана никаква промяна,  отбеляза Митов.

Повечето центрове са се трансформирали във феодални владения на хора, които ги ръководят и са се самозабравили . Това идва от държавните лечебни заведения. Вижда се и липса на фрагменти. Младите хора не желаят да работят там поради неприятните условия и ниското възнаграждение.  Има заплаха България да остане без центрове за незабавна здравна помощ.  Обвиненията за това би трябвало да паднат върху политиците, които 32 години подценяват българското опазване на здравето “.

В незабавната помощ сега работят към 6500 – 6600 индивида, а половината са в пенсионна възраст , означи още той.

Предстои нова среща на синдикатите и заместник- министър през идната седмица, сподели Митов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР