В края на миналата година екип на Българското дружество за

...
В края на миналата година екип на Българското дружество за
Коментари Харесай

Поставиха 40 изкуствени гнезда за застрашения царски орел

В края на предходната година екип на Българското сдружение за зашита на птиците (БДЗП) завърши с инсталирането на всички 40 изкуствени гнезда, планувани в границите на плана „ Земя за царския орел “. Всички те са ситуирани в или наоколо до предпазени зони, част от Натура 2000, които са основни за опазването на типа - „ Сакар ”, „ Дервентски възвишения “, „ Западна Странджа “, „ Адата – Тунджа “, „ Каменски хълм “ и „ Сините камъни – Гребенец “. Целта на слагането им е да насърчи млади двойки орли да загнездят в незаети, само че подобаващи за размножаване територии, или да помогне на към този момент размножаващи се двойки да изберат безвредно гнездо.

Близо 20% от изкуствените гнезда стават дом на царските орли. Това е една от най-ефективните ограничения за запазване на типа, защото градежът на ново гнездо е сложна и отнемаща доста сила задача, изключително за младите двойки царски орли, които пристъпват за пръв път към размножаване. През март нова двойка избра точно такова гнездо за собствен дом. Така общо 4 изкуствени гнезда, издигнати в границите на плана, са заети до момента от нови двойки царски орли.

Инсталирането на едно гнездо лишава към ден, като авансово се изготвя основата от клони във формата на колело, което благодарение на алпийска техника се качва на дървото. Там  се вплитат още клони, с цел да стане солидно и крепко. Достига диаметър от 1,5 до 2 метра, дебелина до 2 м и от време на време тежи към 200 кг. То се употребява от орлите от време на време десетки години. Най-подходящото време за слагането на гнездата е краят на есента и началото на зимата, с цел да може през зимата или началото на пролетта орлите да ги заемат и достроят.

Поставянето на изкуствени гнезда е значима част от природозащитните действия, осъществявани по плана, за възстановяване на гнездовите и питателните местообитания на царския орел. Припомняме, че при предходния план на Българско дружество за защита на птиците „ Опазване на царския орел и ловния сокол в основните за тях места от мрежата Натура 2000 в България ” бяха сложени също 40 изкуствени гнезда, като 10 от тях са заемани от царски орли през годините, като в някои от тях те не престават да отглеждат потомство.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР