В края на месеца Общинския съвет ще прецени дали идеята

...
В края на месеца Общинския съвет ще прецени дали идеята
Коментари Харесай

Бургас и София стават „слънчеви градове”

В края на месеца Общинския съвет ще реши дали концепцията е подобаваща за реализация

Община Бургас е получила утвърждение да бъде водещ сътрудник в нов европейски план, целящ реализиране на баланс в енергозахранването посредством потребление на слънчева сила. Заедно със столицата, морският град ще е измежду първите в страната, които да изготвят проект, с който да се осъществят в бъдеще редица планове, свързани с изработвването на фотоволтаични системи, които да оказват помощ в електрозахранването и да създадат района по-чист и по-независим.

Зам.-кметът по строителство, вложения и районно развиване инж. Чанка Коралска към този момент е входирала своя докладна към Общинския съвет, с която цели локалния парламент да даде предварителното си единодушие за превръщането на Бургас в „ безоблачен град ”. На първи стадий ще бъде осъществено обширно проучване на терена. Стойността на плана е 96 000 евро, от които 90% са предоставени като безплатна финансова помощ от Европейски Съюз.

Основните действия ще бъдат свързани с въздушното снимане на териториите на Бургас и обработка на събраната информация. Ще бъде избран броя на постройките, чиито покриви са подобаващи за монтиране на фотоволтаични системи, а особено създадена тактика ще направи взор в бъдещето за това по какъв начин би изглеждал Бургас, захранван от слънчева сила.

В изгода на жителите ще бъде направена специфична цифрова платформа, в която те ще могат да се осведомят за това какъв брой панела и къде могат да бъдат сложени, както и какво количесто сила би могла да се генерира от тях и каква част от цялото ползване може да се покрие със слънчева сила. Така всеки свободно ще може да реши дали да се включи в плана.

Предстои да се стартира и активност по запознаването на необятната общност с детайлите по „ Слънчев Бургас ”.

Това е поредна стъпка на администрацията към запазване на околната среда в града и района. Последно кметът Димитър Николов разгласи преди дни, че се възнамерява закупуване на рейсове, задвижвани с водород, както и създаване на система за тяхното зареждане, само че и такава за зареждане на електрически автомобили. Комбинирано с обновената стратегия за саниране, всичко това чертае едно ярко бъдеще за елементарните хора, чиито домове скоро могат да се окажат освен енергийноефективни, само че и захранвани с възобновими източници.

Предстои в края на ноември Общинският съвет да прегледа предлагането на инж. Коралска. Очаквайте детайлности!

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР