В края на месец март 2018 година авторитетното издание The

...
В края на месец март 2018 година авторитетното издание The
Коментари Харесай

„Първото злато. Ада тепе”е най-посещаваната изложба

В края на месец март 2018 година авторитетното издание The Art Newspaper разгласи неговата галерия „ Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа “ за най-посещаваната галерия на антична тема през 2017 година.

Класацията е направена въз основа на броя визити дневно. Своя дебют изложбата направи на 7 март, 2017 година в Музея за история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) във Виена, където бе отворена за гости до 25 юни 2017 година

За малко над три месеца тя е привлякла 213 553 посетителя. „ Музеят за история на изкуството във Виена завоюва класацията с избора на експозиция, чиято основа са артефакти, открити в региона на Ада Тепе (най-старата известна златна мина на Европа) по време на изследванията за създаване на открит рудник в находище Ада тепе край Крумовград. Дънди Прешъс Металс напълно финансира археологическите изследвания и с това направи най-голямата частна инвестиция в България до момента в изследване на обособен археологически обект.

Изложбата включваше и редица други експонати, представящи пред необятната аудитория тематиката за развиването на технологиите и добива на благородни и цветни метали в тези елементи на Европа през бронзовата ера.

„ С 2241 посетителя на ден, това е най-посещаваната галерия на антична тема през 2017 година, “ написа The Art Newspaper.

В десятката по-късно се подреждат изложения, показани в влиятелни музеи като Бритиш музеум в Лондон, Палацо каузи Гран Гуардиа във Верона, Нойес музеум в Берлин, Бундескунстхале в Бон и Лувър-Ленс.

„ Това е огромно самопризнание за нас, “ показа доцент Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при Българска академия на науките, началник на археологическите изследвания при Ада тепе и куратор на изложбата от българска страна. „ Изложбата е първата по рода си, която осъществихме отвън рамките на България. Фактът, че ни подреждат преди експозициите на международно известни музеи ни носи голямо задоволство. Благодаря на всички сътрудници, с чиято поддръжка осъществихме изложбата! “

Изложбата „ Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа “ е част от плана “Златният път на Балканите през бронзовата ера – Златото от Ада тепе: произвеждане и разпространяване “ сред НАИМ при Българска академия на науките и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките (ААН), по който от 2015 година до 2018 година български и австрийски археолози проучиха взаимно резултатите от дългогодишните изследвания на златодобивния рудник Ада тепе покрай гр. Крумовград.

Изложбата наблюдава развиването на металургията през бронзовата ера (от втората половина на III хил прочие Хр. до 12 в. прочие Хр.) и по-конкретно, направата на предмети от злато и бронз и тяхното място в обществения и религиозния живот на хората, обитавали българските земи.

Тя включва 333 находки, сред които златни украшения и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изтичане на бронзовите предмети, дребен брой сребърни украшения. Куратори от българска страна са доцент доктор Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при Българска академия на науките и доцент доктор Стефан Александров, Секция по тракийска археология, НАИМ при Българска академия на науките. През есента на 2017 година изложбата бе показана в Националния археологически музей в София в уголемен тип със заглавие „ Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата ера ".

С близо два пъти повече експонати, нови цифрови филми и 3-D реконструкции, тя бе отдадена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година

Изложбите във Виена и София станаха вероятни с помощта на поддръжката на Българска академия на науките, Министерство на културата, Столична община, Австрийско посолство в София, Българското посолство в Австрия, Община Крумовград, Дънди Прешъс Металс, Пенков, Марков & Партньори, Асарел Медет АД, Пенсионно осигурителна компания „ Доверие “, Метрополитен ЕАД и Летище София.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР