В края на май Европейската комисия публикува оценката си за

...
В края на май Европейската комисия публикува оценката си за
Коментари Харесай

ЕС решава ще бъде ли в София седалището на единния Европейски орган по труда

В края на май Европейската комисия разгласява оценката си за това какво оферират четирите столици, които желаят да одобряват седалището на Европейския орган по труда. В конкуренцията вземат участие София, Никозия (Кипър), Рига (Латвия) и Братислава (Словакия). Сега топката е в полето на страните членки, а тяхното решение ще стане известно през днешния ден.

EurActiv отбелязва, че ползата към приемането на новата организация е доста по-слаб спрямо този на 19-те страни, които желаеха да одобряват Европейската организация по медикаментите. След решението за Брекзит тя трябваше да напусне Лондон. София също бе измежду претендентите, само че беше предпочетен Амстердам. Този път борбата е главно в постоянно пренабрегваната източна страна на Европейски Съюз, отбелязва EurActiv.

Какво оферират претендентите

Докато Латвия към този момент е хазаин на организация на Европейски Съюз (Органа на европейските регулатори в региона на електронните известия – BEREC), България, Кипър и Словакия имат " преимуществото " да не са домакини на нито една от европейските организации.

" Да се даде преимущество на новите страни членки и изключително на тези, които нямат организация или орган, е почтен метод и израз на взаимност в Европейски Съюз ", споделя България в кандидатурата си. Принципите на географско систематизиране също са в интерес на източноевропейската страна, която се причисли към Европейски Съюз през 2007 година, разяснява EurActiv. Според изданието България наподобява е положила много старания при попълването на кандидатурата си. Представила е в детайли изложение за всеки аршин, даже времето за път от летището до офиса, условие, което Словакия да вземем за пример, е пропуснала. София е подготвена да даде три здания, които са разполагаем още преди началото на активността на новата европейска конструкция, планувано за януари следващата година.

Предложение на България за Евроепйския орган по труда България обаче има най-ниските заплати в Европейски Съюз. Дипломат, представен от EurActiv, отбелязва, че това е било сериозен фактор във връзка със скорошното пренасяне на Агенцията по медикаментите.

Кипър пробва да компенсира неприятното положение на инфраструктурата си (транспорт, полети) и обучение с привлекателна оферта. Островът е подготвен да даде нужните пространства в столицата незабавно и гратис. Правителството също така дава обещание да сътвори работна група за цялостна институционална поддръжка и екип, който да оказва помощ на чиновниците и на техните фамилии да се открият.

Оценка на Европейската комисия за българската кандидатура
Латвия и Словакия са много уклончиви в детайлите към достъпността. В оценката си Европейската комисия означи, че двете страни не са дали детайлности за честотата и продължителността на пътуването от летището до офисите. Словакия също така резервира безмълвие за цената на наемите, а Латвия приказва общо за опазването на здравето, трудовия пазар и просветителната система – значими детайли за 140-те непрекъснати чиновници на институцията и техните фамилии, които се чака да се реалокират до края на тази година. Агенцията разполага с още три цялостни години, с цел да проработи изцяло.

Какво следва

Днес ще се организира крайното гласоподаване по време на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси. Решението за седалището на Европейския орган по труда изисква общо единодушие сред страните членки. Официалното приемане на учредителния правилник се чака през юли 2019 година

Целта на новия орган е да се усъвършенства трансграничното съдействие, да се способства за гарантирането на обективна подвижност в Европейски Съюз и да се подкрепи координацията на системите за обществена сигурност.

Основните му функционалности ще са:

- улеснение на достъпа до информация за правата и отговорностите по отношение на трудовата подвижност в Европейски Съюз, както и до съответните услуги;

- улеснение и усилване на координацията сред страните членки при използването на съответното право на Европейски Съюз, в това число посредством улеснение на съгласуваните и взаимните инспекции;

- поддръжка за съдействието сред страните членки за противопоставяне на недекларирания труд;

- ходатайство и подпомагане за намирането на решения при трансгранични разногласия сред страните членки.

Ще разполага с годишен бюджет от 50 милиона евро. Държавите членки ще способстват на доброволна основа.

Критериите , съгласно които се правят оценка кандидатурите са:

- географски баланс;
- своевременна наличност на работни пространства, с цел да може организацията да стартира да функционира;
- досегаемост на мястото;
- съществуване на учебни заведения за децата на чиновниците на агенцията;
- достъп до пазара на труда, обществена сигурност и здравно обслужване за съпрузите и децата на чиновниците.

Повече за кандидатурите на четирите страни четете тук.

В атачмънтите можете да видите предлагането на България и по какъв начин го прави оценка Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР