В края на комунистическия режим в България Научно-техническото разузнаване (НТР)

...
В края на комунистическия режим в България Научно-техническото разузнаване (НТР)
Коментари Харесай

НТР заделяло в специален фонд пари от ембаргови операции

В края на комунистическия режим в България Научно-техническото разузнаване (НТР) е заделяло в специфичен „ рисков “ фонд част от облагата от ембаргови интервенции, които е правило, с претекста да употребява заделените средства за „ финансиране на оперативни интервенции “. Това разкрива документ на Държавна сигурност, който разгласява онлайн. Той съставлява строго секретна докладна бележка по отношение на: Реекспортни интервенции на Управление „Научно-техническо разузнаване", ПГУ-ДС от декември 1987 година

Документът е адресиран до зам.-министъра на вътрешните работи, отговарящ за разузнаването (Управление Научно-техническо разузнаване действа в границите на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, б.а.) ген. Стоян Савов, който го е утвърдил с подписа си. Дадените от него инструкции са: „ Да! Като се съблюдава най-строга отчетност на средствата, които се заделят от облагата “.

Строго секретната докладна до него е парафирана от първия зам.-началник на ПГУ-ДС и шеф на Управление „Научно-техническо разузнаване" полк. Георги Манчев. От документа става още ясно, че първичните средства, които се заделят от облага от реекспортни ембаргови интервенции, осъществени в Съюз на съветските социалистически републики посредством комерсиално дружество „ Матхим “, изнесло обекти, свързани с военни проблеми.

В реекспортната интервенция е взело участие и комерсиално дружество „ Кинтекс “, профилирано в износа на военна продукция. Заделените средства са щели да постъпват в подсметка на „ Матхим “. „ По този метод ще имаме опция да реагираме гъвкаво за решение на предпочитаните задания на Управление „Научно-техническо разузнаване" “, се показва в претекстовете към докладната бележка. Както е известно след разпада на тоталитарното ръководство на Българска комунистическа партия едни от огромните злоупотреби с държавни средства е точно през компаниите на научно-техническото разузнаване.

 ds-133.jpg

 ds-134.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР