В края на комунистическия режим Научно-техническото разузнаване (НТР) на Държавна

...
В края на комунистическия режим Научно-техническото разузнаване (НТР) на Държавна
Коментари Харесай

Научно-техническото разузнаване на ДС е имало резидентури в 25 страни по света

В края на комунистическия режим Научно-техническото разузнаване (НТР) на Държавна сигурност е разполагало с резидентури в 25 страни по света, плюс още една в Западен Берлин.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който.Той съставлява строго секретни съображения по положението и проблемите на Управление Научно-техническо разузнаване (УНТР) към Първо основно ръководство на Държавна сигурност (ПГУ-ДС).

Документът е от 1987 година, когато в Съюз на съветските социалистически републики тече перестройка, а в Народна република България стартира следващата метаморфоза, признати от комунистическата върхушка отпред с Тодор Живков, за въвеждането на така наречен фирмена организация.

Научно-техническо разузнаване е завършено като отдел в ПГУ-ДС през първата половина на 70-те години на ХХ век, а през 1980 година е издигнато в ръководство в границите на Първо основно ръководство на Държавна сигурност (разузнаването).

Копирайки опита на руския Комитет за Държавна сигурност (на СССР) научно-техническото разузнаване в Народна република България е натоварено от управлението на Българска комунистическа партия да компенсира доколкото е допустимо софтуерното закъснение от Запада посредством реализиране на секретни интервенции за заобикаляне на наложеното от развитите западни страни софтуерно ембарго и за кражба на западни технологии и мостри, които да се ползват в плановата стопанска система на комунистическа България.

Публикуваният документ демонстрира, че Научно-техническо разузнаване е имало резидентури (задгранична организация на разузнаването под прикритие, б.а.) на пет континента – Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка.

В Северна Америка Научно-техническо разузнаване е разполагала с резидентури в Съединени американски щати, Канада и Мексико; в Южна Америка – Аржентина; В Европа – Англия, Швеция, Норвегия, Федерална Република Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Белгия, Холандия, Испания, Италия, Югославия, Кипър, Гърция и резидентура в Западен Берлин; В Азия – Япония, Индия, Сингапур, Малайзия, Филипините, Япония, плюс една резидунтура в Хонг конг (специален административен регион в границите на Китай); в Африка – Алжир.

На територията на България Научно-техническо разузнаване е разполагало с така наречен отраслови резидентури, построени към съответните държавни предприятия в другите браншове на стопанската система – електроника, химическа индустрия, превоз, селско стопанство, металургия, енергетика.

В строго секретните съображения с изключение на структурата на Управление „Научно-техническо разузнаване" са посочени и неговите специфични компании за осъществяване на ембаргови интервенции като Индустриално коопериране (подразделение към УНТР), Матхим и Кинтекс.

Предвидено е Управление „Научно-техническо разузнаване" да сътвори свои компании зад граница, за осъществяване на агентурно-оперативна активност и за прикритие. Рухването на тоталитарния комунистически режим две години по-късно осуетява тези проекти.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване ”, издание на Комисията по досиетата, 2013 година

 ds-NTR-rezidenturi-1987_001.jpg

 ds-NTR-rezidenturi-1987_002.jpg

 ds-NTR-rezidenturi-1987_003.jpg

 ds-NTR-rezidenturi-1987_004.jpg

 ds-NTR-rezidenturi-1987_005.jpg

 ds-NTR-rezidenturi-1987_006.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР