В края на деветдесетте години на миналия век руските олигарси

...
В края на деветдесетте години на миналия век руските олигарси
Коментари Харесай

Серия от мистериозни смъртни случаи сред руски олигарси

В края на деветдесетте години на предишния век съветските олигарси бяха галеници на ориста. С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и навлизането на пазарната стопанска система в Русия, съветски предприемачи натрупаха голямо благосъстояние в региона на естествените запаси и суровините. Някои от тях даже се озоваха отпред на стратегически компании.

Но от началото на съветската инвазия в Украйна, златната ера на съветските олигарси като че ли е на път да завърши и върху тях се изля дъжд от стопански наказания, въведени от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Канада, Англия, Австралия и други страни. Блокирани активи, яхти, достъп до първокласни вили и хижи в Европа... Към този проливен дъжд от наказателни ограничения в този момент се прибавя и мистериозна серия от самоубийства на олигарси, означават западни медии. Френската телевизия Бе Еф Ем напомня, че от 28 февруари насам минимум четирима олигарси са били открити мъртви. Всичко приказва, че става дума за самоубийства. Но най-смущаващото е, че трима от олигарсите са умъртвили и съпругите си и децата си, преди да посегнат на живота си.

Първи в този злокобен лист бе Михаил Уотфорд. Роден преди 66 години в някогашната руска социалистическа република Украйна, той натрупа положение в петрола и природния газ. На 28 февруари той бе открит мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го разкрил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни условия към гибелта му, напомня Би Би Си.

На 24 март Василий Мелников бе открит мъртъв дружно със брачната половинка си Галина и двете им деца в жилището им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, представени от " Комерсант ", Мелников е намушкал с нож брачната половинка си и децата си, преди да се самоубие.

На 18 април Владислав Аваев, някогашен върховен кадър на " Газпромбанк ", банковия филиал на съветския газов колос " Газпром ", бе открит мъртъв дружно със брачната половинка и щерка си. Телата им бяха открити в първокласен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало револвер. Смята се, че той е умъртвил брачната половинка и детето си, преди да се самоубие. Преди " Газпромбак " Аваев е работил за офиса на президента на Русия, както и за Държавната дума.

На идващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, началник в съветския енергиен колос " Новатек ", беше открит мъртъв дружно с телата на брачната половинка и щерка си във вила чартърен в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а брачната половинка му и щерка му бяха открити убити с огнестрелно оръжие. Според локалната медия " Телесинко " полицията работи по две версии - ликвидиране и самоубийство или тройно ликвидиране, скрито като битова покруса.

Дали тези смъртни случаи са свързани между тях и дали в тях има интервенция на Кремъл?
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР