В края на 30-те години на миналия век британската компания

...
В края на 30-те години на миналия век британската компания
Коментари Харесай

Bentley Corniche, Франция, Втора световна война и как автомобилът оцелява до днес

В края на 30-те години на предишния век английската компания Bentley е на върха на славата си. Колите й са налични единствено до аристократичния хайлайф, който се употребява от тяхната прогресивност, футуристичен дизайн и разхитителен разкош. В този подтекст, през 1939 година Bentley е на път да показа своя паметен модел Mark V. Но с цел да бъде премиерата допустимо най-бляскава, от компанията приготвят специфична негова версия, която назовават Corniche.

Само една такава кола е била създадена, като историята й стартира тъжно, само че приключва с хепиенд.

След експлоадирането на Втората международна война, следите на автомобила се губят някъде във Франция, където катастрофира по време на проби. Въпреки това, колата оцелява.

Безброй десетилетия по-късно Bentley открива автомобила, изплаща го от притежателя му и го реставрира до положение, което най-вероятно е по-добро от фабричното, поради годината на произвеждане и тогавашните технологии.

Проектът по реставрацията лишава на Bentley няколко години, а крайната цел била колата да е подготвена за 100-годишнината на компанията, учредена през 1919 година

Eкипът от реставратори е употребявал само истинските механически скици, с цел да възвърне колата, а механичните съставни елементи са изцяло истински от Corniche и MkV, като някак си Bentley са съумели да ги запазят в складовете си през всички тези години.

Реставрираният автомобил ще бъде показан за пръв път пред аудитория на ревюто за екзотични коли Salon Privé през септември.

Любопитен факт е, че името Corniche след това се употребява и от Rolls-Royce, които създават модели с това име от 1966 година до 1995 година /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР