В края на 23 декември, последният работен ден преди коледните

...
В края на 23 декември, последният работен ден преди коледните
Коментари Харесай

Кремъл и руските агенти у нас стоят зад опитите за дискредитиране на главния прокурор Иван Гешев


В края на 23 декември, последният работен ден преди коледните празници, се разбра, че неизвестният досега в България американски конгресмен - Уорън Дейвидсън публично е изискал налагането на наказания по отношение на българския основен прокурор.

В писмо от две страници, адресирано до секретаря по финансите на Съединени американски щати, Дейвидсън повтаря добре известни у нас обвинявания против основния прокурор. В огромната си част те са поддържани в обществени изяви на редица лица, които имат интерес от дискредитирането на основния прокурор. Прочитът на писмото, с което конгресмен Дейвидсън нападна персонално, дава основание да се заключи, че в тази ситуация се касае не толкоз за индивидуален акт, плод на лобистки ангажимент, а на поредна офанзива, част от огромна акция по дискредитиране на обвинител №1 за преодоляване на прокуратурата от кръгове, наранени от нейните дейности, и освен. Анализът на дейностите на необятен кръг от лица, медии, партии и външни фактори, видимо нямащи нищо общо, изрично разкрива, че дискредитирането и отстраняването на Гешев като началник на българската прокуратура е част от доста по-голям проект, целящ задълбочаване на институционалната рецесия и цялостна дестабилизация на страната. 

Кръгът от лица, които имат директен интерес от елиминирането на основния прокурор, е прекомерно необятен, демонстрира разбор на Tribune.bg. Оказва се обаче, че сред тях има една обща връзка – тази, че под една или друга форма, от време на време директно, различен път индиректно, само че всичките са свързани с режима, ръководещ Руската федерация, близки до Кремъл олигарси и/или съветското външно разузнаване. А последното е директно наранено от активността на основния прокурор от встъпването му в служба преди три години.  

Цветан Василев – обвиняем за банкрута на Корпоративна комерсиална банка като нанесените вреди се правят оценка на съвсем 5 милиарда лева, източени съзнателно през фирми-бушони. Акционер в КТБ преди банкрута ѝ с 9,9% е съветската ВТБ. Свидетелства сочат, че по това време Василев се хвали, че е „ съучастник “ с съветския президент Владимир Путин. 

Осма година Василев се укрива в Белград, с помощта на околните си връзки с олигарси от най-тесния кръг на Кремъл, измежду които и Константин Малофеев, глобен от Съединени американски щати. По следствие на българската прокуратура за шпионаж в интерес на Русия, през 2019 година на Малофеев е наложена възбрана да влиза в страната за период от 10 години.

Сред наблюдаващите прокурори по делото, които внасят обвинителен акт против Цветан Василев, е и, определен за основен прокурор в края на 2019 година И като основен прокурор Гешев продължи да желае връщането на Василев в България, където да бъде съден за източването на КТБ. 

От началото на престоя си в Белград, където се укрива от втората половина на 2014 година, Цветан Василев води акция против прокуратурата, в това число последните двама основни прокурори – Сотир Цацаров и. Кампанията против е изключително яростна предвид на обстоятелството, че това е водещият прокурор в следствието на източването на КТБ. 

В акциите против българската прокуратура Василев прибягва до услугите на скъпо платени адвокатски адвокатски фирми и лобисти във Вашингтон. По самопризнания на самия Василев – задачата на наемането на лобисти в Съединени американски щати е налагането на наказания над български магистрати, отпред с основния прокурор.

Константин Малофеев – след укриването на Цветан Василев в Белград фалиралият банкер се пробва да трансферира огромна част от активите на КТБ на подставени лица. В началото на 2015 година против цена от „ едно евро “ – французинът с съветски паспорт Пиер Луврие афишира, че е придобил от Цветан Василев активи за над 1 милиарда евро – оръжейният цех „ Дунарит “, военно-ремонтният цех „ Авиоманс “, БТК, НУРТС, ТВ7, ГАРБ и др.  

Пиер Луврие - открити са голям брой доказателства, че зад интернационалния аферист с съветски паспорт стои точно Константин Малофеев. Връзката сред Малофеев и Луврие, който в България се появява с още подставени лица – всичките свързани с Русия, се реализира през Игор Гиркин – Стрелков, боен пълководец, подкрепящ съветските сепаратисти в Донецк. 

Игор Гиркин – Стрелков е непосредствен другар с Луврие, както и някогашен чиновник на олигарха Малофеев. 

Дмитрий Косарев - различен обвързван с Малофеев руснак обезпечава защитата и местопребиваването на Цветан Василев в Сърбия. Косарев взе участие в схемите по присвояване на активи от банкрутиралата КТБ. Намесата на прокуратурата, в това число на, наблюдаващ по това време прокурор по делото против Цветан Василев, в огромна степен предотвратява схемите сред Василев, Малофеев, Луврие, Косарев и други

Николай Малинов – водач на придвижване „ Русофили “ е упрекнат от прокуратурата през есента на 2019 година за шпионаж в интерес на Русия. По това време е заместник-главен прокурор, отговарящ за работата на закритата през 2022 година Специализирана прокуратура. Разследването за шпионаж се води точно от спецобвинители. Въпреки разкритията единствено месец по-късно – през ноември 2019 година, Малинов демонстративно е награден в Москва с медал, връчен му персонално от съветския президент Владимир Путин. По-късно съдията Андон Миталов, който е разрешил пътуването на Николай Малинов до Москва, е включен в санкционния лист „ Магнитски “ от Департамента по финанси на Съединени американски щати.  

През 2019 година, паралелно с обвиняването на Малинов, по искане на прокуратурата, българското контраразузнаване издава възбрана за влизането в страната на Константин Малофеев и Леонид Решетников, някогашен военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), директор на Института за стратегически проучвания при администрацията на Путин в Кремъл 

Малинов твърди, че точно той е срещнал Цветан Василев с Константин Малофеев. Факт е, че точно Цветан Василев обезпечава опция на Малинов и съдружника му в съветската телевизия „ Царьград “ Джак Ханик да опитат „ да влязат “ в ТВ7, финансирана по-рано с 300 млн. лева от парите на вложителите в КТБ. Руската телевизия „ Царьград “ се финансира от Малофеев. Водени от Цветан Василев бележки, които попадат в медиите, разкриват за негова непосредственост и с някогашния офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников. 

През септември 2022 година - половин година след началото на войната на Русия против Украйна – Николай Малинов посещава Москва, където още веднъж показва непосредственост с един от най-близките до Владимир Путин – външният министър Сергей Лавров. Разговорът на Малинов с Лавров е в компанията на Малофеев. 

Атанас Чобанов – показва себе си за проверяващ публицист, а в действителност изявленията му целят да дискредитират формалните държавни институции, изключително тези от тях, които имат дейна роля по откриване на противоправна активност на авторитетни стопански субекти, както и противопоставящи се на съветската агентура у нас. 

Подобно на доста нещатни сътрудници на посткомунистически служби на Съветския съюз Чобанов показва себе си за прозападно насочен деятел за народна власт, независимост на словото и господство на правото. От години живее във Франция като настойчиво крие компрометиращата го връзка с Русия по фамилна линия. Съпругата на Чобанов е Мария Онучко, която също живее във Франция и работи за съветски медии, които пропагандират политиката на Кремъл в Европа. Онучко е щерка на дълготраен сътрудник на държавната РИА Новости в Париж и Брюксел Виктор Онучко. Спецификата на съветския разследващ уред изключва опцията кореспондентът на водещата осведомителна организация в една от основните европейски столици да не е обвързван с шпионски мрежи на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Вероятно и заради тази причина, през 2020 година при своя аудиенция в Европейския парламент в Брюксел основният прокурор се майтапи при срещата си с български публицисти, като пита Чобанов: „ Как е времето в Москва? “

Мария Онучко - работи за изданието „ Русия оттатък “, което има за цел разпространение на съветска агитация зад граница, в тази ситуация в една от страните, основателки на Европейския съюз. 

Интересна детайлност е, че, както брачната половинка на Атанас Чобанов работи за съветска интернационална медия, която видимо популяризира културна информация, в България идентично издание, само че носещо името „ Руски дневник “, се управлява от Даниела Малинова, брачна половинка на Николай Малинов. 

През 2021 година в изявления в медиите се твърди, че Атанас Чобанов е употребил за офис в Париж парцел, който е благосъстоятелност на Васил Божков – Черепа. 

Самият Атанас Чобанов има много противоречиво държание и практики. Част от известността му се дължи на потреблението на материали, получени явно по нерегламентиран метод от заинтригувани кръгове или персони като Цветан Василев, Васил Божков, както и политици. Това в огромна степен изяснява и фиксацията на Чобанов по отношение на основния прокурор, в това число и по отношение на някогашния ръководител на Конституционния съд проф. Борис Велчев.

В първите дни на 2022 година Чобанов афишира, че е бил осведомен от непознато посолство в София, че е обект на следене и има риск за сигурността му. По-късно се схваща, че Атанас Чобанов си е разрешил да запише диалога с представител на дипломатическата задача на Съединени американски щати в България.

През последния месец Чобанов и неговият сътрудник в сайта BIRD – Димитър Стоянов, бяха обвиняване от огромна интернационална компания, шеф на хиляди български и задгранични жители, с офиси в България, че са отправяли неприемливи закани, свързани с модерирането на обществената мрежа Facebook. 

Георги Готев - български публицист, позициониран в Брюксел, потомствен сътрудник на някогашната Държавна сигурност, също сходно на Чобанов, интензивно работи за дискредитирането на българската правосъдна власт на европейско равнище. В същото време Готев е обвързван и с български политици, членове на Европейския парламент. 

Васил Божков – Черепа – един от най-богатите българи в годините на Прехода, считан за недостижим до началото на 2020 година, когато е упрекнат за 19 закононарушения. Успява да избегне ареста и изправянето му пред съда. Божков се укрива в Дубай. Непосредствено след идването му в Дубай Божков е арестуван от управляващите в арабската страна. Освободен е до момента в който в ОАЕ на посещаване е шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.  

От Дубай Васил Божков стартира дейна акция, в това число организирането на провокации и улични вълнения против управляващите в България и изключително против прокуратурата и нейния административен началник –. 

От записи, добити със специфични разследващи средства, излиза наяве, че измежду основните цели на Божков е ограничение пълномощията на основния прокурор и неговото премахване от поста.

В тези диалози Божков разяснява интензивността на Цветан Василев против прокуратурата, което дава съображение да се счита, че в миналите към този момент близо три години, двамата са почнали да синхронизират дейностите си против държавното обвиняване у нас. 

Подобно на това против Цветан Василев, следствието против Васил Божков се води от ликвидираната през 2022 година Специализирана прокуратура.

През 2021 година Божков е включен в санкционния лист на Съединени американски щати по Закона „ Магнитски “

Атанас и Пламен Бобокови – в средата на 2020 година, половин година след началото на мандата на като основен прокурор, по следствие, стартирало в Италия за противозаконен експорт на боклуци, Специализираната прокуратура повдига обвиняване на двамата братя – предприемачи. Разследващите откриват, че компании на Бобокови депонират рискови боклуци, съдържащи оловни детайли, в землищата на разнообразни общини в страната. Във заводи, благосъстоятелност на компании на Бобокови, са открити и огромно количество складирани боклуци. 

В хода на следствията се открива, че Бобокови са в близки връзки с укриващия се в Дубай Васил Божков, а част от бизнеса на братята е позициониран в Русия, както и в разнообразни африкански страни, в които има мощно съветско въздействие. 

Докато Специализираната прокуратура проверява Атанас и Пламен Бобокови за незаконосъобразното закопаване в земите на рискови боклуци, братята също подхващат офанзиви против прокуратурата и персонално против основния прокурор. 

Бобокови, сходно на Цветан Василев, също наемат лобисти, които да ги съставляват пред управляващите в Съединени американски щати. Атанас и Пламен Бобокови употребяват услугите на адвокатска фирма в Съединени американски щати, която към този момент е наета и от различен българин – Миню Стайков. Последният е обект на следствия на Специализирана прокуратура, когато същата е ръководена от, за корист с европейски средства, както и за нелегално произвеждане на цигари и укриване на налози. 

Ина Лулчева - юристът на Пламен Бобоков се включва интензивно в акцията по дискредитиране на Специализирана прокуратура. Самият Бобоков интензивно поддържа политическите партии в предходните парламенти, които вършат три опита за ликвидирането на спецправосъдието като в трети подред парламент – 47-то Народно заседание, съумяват да одобряват закон, с който органите на спецправосъдието са премахнати.  

Клеър Дейли – ирландският европейски народен представител е изключително дейна през последните три години в откритите си нападки към българската прокуратура и в частност против основния прокурор. Прави усещане, че Дейли намира поддръжници в лицето на публицисти като Атанас Чобанов и Георги Готев. Самата Клеър Дейли има противоречива известност, в това число поради ролята ѝ на гневен бранител на политиката на Владимир Путин.

Уорън Дейвидсън – американският конгресмен, ползващ се с репутацията на част от „ тима на Путин “ в Капитолия, изненадващо излезе с писмо, ориентирано против българския основен прокурор. Съдържанието на писмото сочи, че то е направено у нас, като авторството му се свързва, както с хора към Цветан Василев, а по този начин също и с Атанас Чобанов.  

Интересът на Кремъл и на представители на българската олигархия по отстраняването на основния прокурор изцяло съответствува. Причина за това следва да се търси и в особената интензивност на в последните три години по откриване на над 10 съветски разузнавачи в България, ползващи се с прикритието на дипломати, които бяха принудени да изоставен страната. В качеството си на основен прокурор Гешев е подкрепил изгонването от Европейски Съюз на повече от всеки различен върховен магистрат, заемащ идентичния пост в страна членка на общността.

KillNet – съветска хакерска група предприе преди два месеца масирана офанзива против уеб страниците на български институции и медии. Особено внимание и лични закани съветските хакери, за които има задоволително доказателства, че са свързани и с ГРУ, насочиха и против основния прокурор.  

Не на последно място е казусът и с българския проверяващ публицист сайта  " Белингкат "  Христо Грозев, който на 26 декември бе разгласен за търсене от Русия. " Издирва се за нарушение на член от Наказателния кодекс на Руската федерация ", се споделя в известие на министерството на вътрешните работи. Самият разяснява по следния метод следващата офанзива от страна на Кремъл: " България съблюдава главните европейски полезности като господство на закона и правата на индивида. Това изключва наказателно гонене по политически аргументи на проверяващи публицисти за тяхната работа в полза на демокрацията ". 

Цялата тази поредност от случайности недвусмислено демонстрира, че България е обект на доста дейна акция от страна на съветското разузнаване, която е ориентирана към в допълнение задълбочаване на икономическата, политическата и конституционна рецесия в страната, каквото би настъпило с продължение на опитите за елиминиране на основния прокурор. Подобни дейности съставляват риск за срив на цялата правосъдна власт, която в последните две години, характеризиращи се с институционална парализа, успяваше да обезпечи баланс. 

Все по-ясно се обрисува и връзката сред дейностите на съветската агентурна мрежа, която явно има трайни корени в българския политически и стопански хайлайф с оглед изложените мрежи от свързаности и последващите от това зависимости. От всичко изложено дотук излиза наяве, че акцията против българския основен прокурор има общ център, директно обвързван с съветското разузнаване като задачата е да се докара до задълбочаване на рецесията в страната, а оттова до дестабилизация на Балканския район от една страна, а от друга и до казус – нарушение на сигурността в страна член на Европейския съюз и Северноатлантическия пакт. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР