В края на 2019 година световните агенции съобщиха за нов

...
В края на 2019 година световните агенции съобщиха за нов
Коментари Харесай

Светът през 2020 година: Битката с COVID-19 - между строгите ограничения и либералния подход

В края на 2019 година международните организации оповестиха за нов тип пневмония, поразила стотици хора в град Ухан в Китай. Първоначално причинителят беше незнаен, а международната общественост не изрази изключително терзание от новините от Далечния Изток.
Постепенно, обаче, нещата се трансформираха. С навлизането в 2020 година стана ясно, че обстановката в Китай е извънредно тревожна и всичко това в случай, че не беше известна цялостната картина на протичащото се. Дори през днешния ден – повече от година след появяването на вируса, има големи въпросителни към първите дни на пандемията и подозрения, че Пекин е скрил същинските мащаби на задаващата се за света злополука.
Първоначално се знаеше само, че в лечебни заведения в китайския град са постъпили стотици хора с нов тип пневмония, която водеше и до висока смъртност. Симптомите на болестта, което скоро след началото на пандемията беше открито, че се предизвиква от нов тип ковид, включват още нараснала температура, суха кашлица, отмалялост, усложнения в дишането и загуба на усет и аромат. По-късно стана ясно, че то може да аргументи също съдови провали и произшествия, кръвни съсиреци и провали на разнообразни органи и системи. Изненада за учените бе дългият инкубационен интервал на вируса – до 14 дни, който му помагаше да се популяризира неусетно сред хората. Заради сходството с предходния, причиняващ Тежък изострен респираторен синдром (ТОРС) – SARS-COV, този беше наименуван SARS-COV-2, причиняващ COVID-19 – коронавирусна болест 2019, поради годината, в която за пръв път се появи.
Заради непознатите до тогава характерности на напълно новия вирус и поради особеното време и тежест на срещата си с него, другите страни започнаха друг метод за битка със болестта, най-малко първоначално. Мнозина държавни ръководители изрекоха оптимизъм, че инфекцията ще се самоограничи и няма да докара до световна пандемия. В унисон с това от Световната здравна организация също като че ли проспаха обстановката първоначално, като показателно за това е изказването от 21 януари, че не е нужно да се взимат каквито и да били ограничения и че болестта е лимитирана в региона на китайските провинции Хубей и Гуандун. Справката обаче сочи, че по това време вирусът към този момент се е популяризирал в най-малко 11 страни, като в множеството от тях на процедура липсват каквито и да е ограничения за обществена отдалеченост и носене на защитни средства. В последна сметка, лавинообразното повишаване на случаите накара СЗО да разгласи SARS-COV-2 за международна опасност и световна пандемия единствено 10 дни по-късно.
До началото на февруари жертвите на заболяването са единствено в Китай, като на 2 февруари към този момент е регистриран и първият умрял след заразяване във Филипините. Оттогава случаите и на инфектирани, и на умряли се усилват лавинообразно, като към днешна дата по публични данни с ковид по света са се срещнали към 85 милиона души, а над 1,8 милиона от тях са умряли. Неофициално се приказва за най-малко 4 – 5 пъти повече инфектирани. По това време е и първото уединяване на SARS-COV-2 – първо в Япония, а по-късно и в Италия. Именно европейската страна се оказа и една от първите най-тежко наранени, като броят на инфектираните там пораства лавинообразно, макар оповестяването на изключително състояние още в края на януари. Ето по какъв начин се промени всичко и по какъв начин реагираха обособените страни.

Докато страните по света демонстрираха оптимизъм и не изказваха терзания, че вирусът ще се популяризира световно, протичащото се в Китай изглеждаше като сцена от апокалиптичен филм на ужасите. 11-милионният град Ухан беше изцяло блокиран, хора с цялостни екипировки дезинфекцираха и миеха улиците, а лечебните заведения продължаваха.
И макар че беше първото място, ударено тежко от вируса, Китай съумя относително бързо да се оправи със обстановката. Според експерти това се дължи и на обстоятелството, че точно азиатската страна беше първата, наранена и от предходния сериозен ковид – SARS-COV-1, който се появи през 2002 година. Смъртността при него бе ужасяваща – близо 10 %, и обществото в страната е наясно с коварността на един сходен вирус. Именно това евентуално е и повода самото общество да е извънредно внимателно и да съблюдава прецизно всички ограничения, наложени от централната власт.
А ограниченията бяха в действителност драконовски и остават такива даже през днешния ден, когато на процедура страната е свободна от вируса. Още през декември 2019 година Ухан беше подложен под строга карантина, която продължи 76 дни. Скоро по-късно сходен локдаун беше натрапен на процедура във всички градове от провинция Хубей. Там бяха направени 14 000 контролно-пропускателни пунктове, а придвижването на жителите съществено лимитирано. Децата не бяха върнати в учебно заведение след зимната почивка, а в десетки градове беше разрешено единствено на един член от фамилията да излиза на открито за извършване на покупки и то един път на два дни. Огромен акцент беше подложен и върху огромното тестване. Само за седмици Китай съумя да изследва над 9 милиона души в Ухан и вкара ефикасна система за следене на всички позитивни и контактните на тях лица. Като главен производител на здравна екипировка Пекин елементарно усили производството на маски, ръкавици и всякакво друго съоръжение, а цялото население възприе носенето на защитни средства.
В битката с пандемията бяха вкарани даже и дронове, които посредством високоговорители правеха забележки на неспазващите ограниченията. На 5 февруари в Ухан отвориха порти 3 напълно нови лечебни заведения, които бяха издигнати за броени дни. През идващите седмици още 13 бяха издигнати, като те бяха употребявани за изолираност на заболели с леки до среднотежки признаци, с цел да се предотврати заразяване на техните близки. Тази тактика сподели извънреден триумф и към средата на март тези лечебни заведения към този момент не бяха нужни. Интензивно тестване беше въведено и по границите на страната, като всички идващи бяха карантинирани.
Като цяло всички тези ограничения се оказват извънредно сполучливи. Според специалисти, единствено за месец – сред 29 януари и 29 март, са били предотвратени над 1,4 милиона заразявания и 56 000 смъртни случая. Те обаче са безапелационни, че сходни ограничения не са универсални за всяка страна и не могат да се вършат систематизирания, че биха били по този начин ефикасни на всички места. Това се дължи и на особеностите на самото общество, като китайците одобряват ограниченията против респираторните болести извънредно съществено. Друг проблем е усещането за персоналната независимост – нещо, което е доста друго в Китай и в западните страни, да вземем за пример.
" Отдадеността на по-висшето богатство и добруването на обществото е неразделна част от културата на Китай, там нямаме хипериндивидуализма, който е присъщ за част от Съединени американски щати и който се трансформира в част от съпротивата против ограниченията ", безапелационен е Грегори Поланд, шеф на изследователския институт по имунизациите в Майо Клиник в Минесота. Освен това опциите за практикуване на надзор, с които разполагат управляващите в властнически Китай, са немислими на Запад. Личните права и свободи, отбраната на персоналните данни – всичко това не играе никаква роля за Пекин при следенето на контактните лица да вземем за пример. Мобилните приложения, които точно наблюдават придвижването на хората, са се трансформирали в част от всекидневието, а даже при ежедневни действия като посещаване на ресторант, кафене или магазин, всеки наложително се записва, сканирайки специфичен код. Освен това, за разлика от Европа и Съединени американски щати, в Китай не се водят никакви публични диспути – нито за налаганите ограничения, нито за корените на пандемията - това са тематики, които не стоят пред дисциплинираните китайци.
Всички тези фактори оказват голямо въздействие за ограничението на болестта. Благодарение на тях в Китай втора вълна през есента няма. Към днешна дата публично са регистрирани по-малко от 87 000 случая в страната с население от близо 1,5 милиарда души. Важно е да се означи, че над 90 на 100 от тях – 80 000, са регистрирани до 1 март.
И макар че бяха повдигнати голям брой въпроси – най-много за точността на предоставената от Китай информация за ковид, през днешния ден ясно се вижда, че страната на процедура се е справила със болестта. В първичното огнище – град Ухан, през днешния ден кипи натоварен живот. Молове, заведения за хранене, нощни клубове и всевъзможни увеселителни заведения работят, а COVID-19 наподобява просто като неприятен спомен.
Съединени американски щати
Първият случай на в Съединените американски щати е регистриран публично на 15 януари, като първият инфектиран е човек, който идва от Китай. На 1 март 2020 година е регистриран и първият смъртен случай от ковид – жена на към 60 години, умряла в болница във Вашингтон. Само 12 дни по-късно президентът, заради разпространяването на SARS-CoV-2. Паралелно с това той разгласи, че ще отпусне 50 милиарда $ на щатите за битка с COVID-19. Тръмп прикани всеки щат да сътвори неотложно незабавни оперативни центрове, а лечебните заведения да задействат проекти за подготовка за изключителна обстановка, с цел да отговорят на потребностите на американците. Заради ковид бе въведена и възбрана за влизане в Съединени американски щати на лица, които са били в Шенген през последните 14 дни до датата на идването им - само че не и от Англия, където пандемията си вървеше крепко нагоре. Ограниченията не важат за американските жители, притежаващите зелени карти, съпруги/съпрузи на американски жители и на притежатели на зелени карти, неомъжени деца на американски жители и притежатели на зелени карти под 21 години, осиновени деца на американски жители и притежатели на зелени карти, пътуващи с имигрантски визи за Съединени американски щати, членове на екипажи на кораби и самолети, дипломати и публични представители на страните с визи А, G или с НАТО визи (при военни и публични пътувания, свързани с активността на НАТО). Това значи, че българските жители от тези категории могат да влизат и от летище, намиращо се в Шенген.
Въпреки на пръв взор взетите сякаш в точния момент ограничения, Съединените щати бързо се трансфораха в епицентър на болестта. Към ден-днешен там са регистрирани над 20 милиона случая и 350 000 жертви на заболяването, което трансформира страната в решителен водач по тези индикатори.
Именно страховитото развиване на епидемията в страната се трансформира в съществена тематика на изборите, провели се на 3 ноември в страната. Според наблюдаващи вилнеещата болест се е трансформирала и в една от аргументите президентът Доналд Тръмп да загуби вота от претендента на демократите, който би трябвало да поеме поста през януари.
Самият Тръмп беше упрекван извънредно доста от критиците си поради ръководството на пандемията и поради спорните си изказвания. На 17 март по време на брифинг в Белия дом Доналд Тръмп беше безапелационен: " Винаги съм знаел, че това е истина, че има пандемия. Усещах, че е пандемия доста преди да я дефинират като такава ".  Ден по-късно разгласява и туит по тематиката. " Винаги съм подхождал съществено към тематиката за Китайския вирус. Свърших доста добра работа още в самото начало, когато взех решение да затворя границите с Китай - макар нежеланието на съвсем всички да го направя. Бяха избавени доста животи. Този нов разказ на Фалшивите вести, е афектиран и погрешен! “, написа той.
В първите дни на годината обаче, Доналд Тръмп няколко пъти го назова " елементарна простуда ", уточни и образци за заболявания, лишили живота на доста повече хора, както и че страната му не е застрашена от " китайския вирус ". На 18 март президентът на Съединени американски щати въпреки всичко призна: " Вирусът ни изненада, никой не е очаквал това да се случи ". Но в това време към този момент излизаха материали в американските медии по какъв начин отчети на службите за обстановката в Ухан са подценявани от Тръмп.
На 11 май пък, Доналд Тръмп сподели, че страната му е направила повече проучвания за COVID-19 от целия свят, освен това вкупом. В друго свое изявление той уточни като образци за страни с по-малко направени проби на глава от популацията Южна Корея, Англия, Франция, Япония и Швеция. И макар че Съединени американски щати са тествали повече хора от тези страни, то броят изследвани на глава от популацията към оня миг е подобен с този в Испания и Русия и по-нисък от този в Италия, да вземем за пример.
В отговор на рецензии, че Вашингтон не организира задоволително доста проби за COVID-19, американският президент съобщи, че екипът му е " наследил " некачествени и остарели проби от миналата администрация. Според Тръмп тестванията били " развалени " и не давали достоверни резултати. Според специалисти първата партида проби, с които Съединените щати разполагат, в действителност се оказва дефектна. Тези комплекти за проучване обаче са създадени през февруари тази година – надалеч след края на мандата на Барак Обама.
Огромна дискусия провокира и разногласието по кое време, какви и какъв брой строги да бъдат ограниченията против болестта, както и кой има властта да ги постанова. Губернатори на доста щати упорстваха за по-строги ограничения, а в следствие бяха срещу анулацията им. Доналд Тръмп остава воден от правилата си на предприемач и нееднократно загатна, че стопанската система на страната за него е преди всичко. Така Белият дом прикани за " отваряне на страната " – нещо, което по думите на Тръмп е решение, което зависи напълно от президентската администрация. На един от честите си брифинги Доналд Тръмп съобщи: " Когато някой е президент на Съединените щати, властта му е безспорна. " Но съгласно Конституцията на Съединени американски щати това надалеч не е по този начин. Десетата корекция в главния закон на Съединени американски щати дава пълномощия на губернаторите на всеки щат да вършат съответни решения за ръководената от тях област. Решения, които не могат да бъдат взети еднолично от американския президент.
От началото на пандемията едно лекарство срещу малария -, все по-често попадаше в листата на евентуалните лекарства, които биха помогнали в битката с ковид. По-късно стана ясно, че Доналд Тръмп даже е приемал медикамента превантивно. Това обаче не му оказа помощ да не се болести с ковид. Самият препарат пък беше разгласен като неефикасен от СЗО и лекуването на пациенти с него беше лимитирано. Медиците, които са го употребявали, предизвестяват и за редица странични резултати, които той може да провокира. И че би трябвало да се ползва само при най-тежките случаи.
Може би най-скандалното и даже рисково изявление на Доналд Тръмп беше по въпросите за дезинфектантите и тяхната евентуална приложимост. На 24 април на брифинг в Белия дом американският президент. " Виждам, че дезинфектантът убива вируса за една минута. Една минута. Има ли метод да създадем нещо такова с инжекция във вътрешността или нещо като разчистване? Както виждате, прониква в белите дробове и това има голям резултат, тъй че ще е забавно да се ревизира ", сподели Тръмп. Реакцията на лекарското съсловие на думите му беше светкавична – сходна концепция, освен това от страна на международен водач, е безусловно неприемлива. Поглъщането на химични препарати е токсично, рисково за здравето и може да има летален излаз. Само в първото денонощие след изявлението на Тръмп в Съединени американски щати беше регистриран рекордно висок брой на погълнали дезинфектанти и белина. Самият президент по-късно разяснява, че е бил подигравателен, само че по този начин и или другояче думите му бяха получили необятен отзив и бяха нанесли действителна щета на мнозина.
Оптимизмът на сегашния президент на Съединени американски щати, че коронавирусът ще си отиде през април или май, когато времето се затопли, също му изигра неприятна смешка, като епидемията освен, че не отслабна, само че се и ускори в Съединени американски щати през топлите месеци по отношение на пролетта. Нещо повече – самият Тръмп се болести с COVID-19 в края на септември. Първият общественик на страната обаче беше бързо оздравял, като измежду медикаментите беше употребявано и новаторско и към момента неодобрено лекуване с, което провокира полемики измежду обществото. За проф. Йонко Мермерски обаче това, което стори Тръмп, е!
Друго решение на Доналд Тръмп – това да прекъсне връзките на Съединени американски щати със Световната здравна организация (СЗО), също провокира голям отзив. Според президента тя не е съумяла съответно да реагира на коронавирусната зараза и на процедура се е трансформирала в " марионетка на Китай ". В малко изказване пред публицисти в Розовата градина на Белия дом през май, Тръмп съобщи, че ще спре американското финансиране за СЗО, което възлиза на стотици милиони долари годишно. Той сподели, че здравната организация на Организация на обединените нации не е направила промените, които той е изискал от нея по-рано този месец и съобщи, че китайските държавни чиновници " са пренебрегнали " отговорностите си да рапортуват на СЗО за вируса. Те са оказали напън върху организацията, тъй че тя да заблуди света при откриването на вируса от китайските управляващи. " Китай има цялостен надзор върху Световната здравна организация, макар че заплаща единствено 40 милиона $ годишно, а Съединените щати – 450 милиона $ годишно ", разяснява Тръмп. Той съобщи, че Съединени американски щати в детайли са показали какви промени желаят от СЗО, само че тя " е отказала да работи ". Тръмп укори СЗО, че се е предоверила на информацията, която е получавала от Китай за ковид, и сподели, че " прикриването от Китай на уханския вирус " е разрешило болестта да се популяризира в целия свят. Критици в Съединени американски щати обаче укориха Тръмп, че е търсил изкупителна жертва, с цел да отмести вниманието от своята мудна реакция при започване на рецесията.
Според мнозина всичко това изигра основна роля в загубата на изборите от страна на Тръмп. За страдание, и към днешна дата Съединени американски щати остава епицентър на болестта, а вярата за изкривяване на ковид остава във имунизациите, като всеобщите имунизации занапред предстоят. 
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Около средата на февруари светът като че ли стартира да осъзнава сериозността на обстановката. Все повече страни започнаха съществени ограничения по опазването на жителите си, ускори се контролът по границите, вкараха се инспекции за температура на пасажерите, а тези със признаци бяха отделяни и подлагани на тестване и карантина. За страдание обаче се оказва, че поради странния темперамент на вируса – в частност дългият инкубационен интервал, на процедура ограниченията не дават необикновен резултат.
В тези първи дни на разпространяване организира среща на върха. На 14 февруари водачите взеха решение да не афишират изключително състояние и регистрираха, че рискът от разпространяване на болестта е невисок. Към оня миг Брюксел насочи напъните си най-много към безвредното прибиране у дома на европейците, които се намират в епицентъра на болестта в Китай. Работи се и по посока на основаването на фонд за изследването на незнайния вирус, както и се събира помощ за Пекин. През март, обаче, стана ясно, че Старият континент няма по какъв начин да остане настрана от болестта. Европейският съюз изготви правила за безвредно пътешестване и ефикасен надзор по границите. Паралелно с решенията за недопускане на разпространяването на ковид, Брюксел стартира работа и по проект за възобновяване на стопанските системи на обособените страни-членки, потърпевши от коронакризата и последвалите я рестриктивни ограничения. На 14 април Европейският съвет реши да задейства фонд от 2,7 милиарда евро, с които да се подкрепят здравните системи, които са подложени на голям напън от пандемията. Започва работа и по обезпечаването на надеждни проби, с които да бъдат открити и изолирани оптимален брой инфектирани. Към средата на април в Европа са върнати над 500 000 европейски жители, останали блокирани главно в Азия, Северна и Южна Америка. Започва работа и по изпращането на помощ за Италия, където по това време обстановката е сериозна.
За да се подсигурява, че банките могат да продължат да отпускат заеми, да поддържат стопанската система и да оказват помощ за намаляване на икономическото влияние на пандемията от ковид, Европейската комисия одобри и пакет от ограничения за банковия бранш. През май, когато COVID-19 въпреки всичко стартира да отпуска смъртоносната си хватка в Европа, Брюксел предприе и серия от начинания за възобновяване на безвредното пътешестване и туризъм. Въпреки това, като цяло лятото на 2020 година мина под знака на болестта и множеството европейци избраха или напълно да пропуснат почивката си, или да пътуват единствено вътре в страната си.
За да даде подтик на европейското възобновяване и да отбрани живота, поминъка и работата на хората, на 27 май Европейската комисия предложи огромен проект за възобновяване на стойност 2,4 трилиона евро, който се основава на потреблението на цялостния капацитет на Европейски Съюз. Паралелно с това през лятото започнаха и интензивни договаряния с редица производители на ваксини и в последна сметка са подписани предварителни контракти за към 2 милиарда дози с пет компании. На 24 и 25 август Европейска комисия показа на Съвета оферти за даване на финансова помощ в размер на 87,3 милиарда евро на 16 страни членки в границите на инструмента SURE за поддръжка на схеми за работа с понижено работно време и отбрана на поминъка на хората. Става въпрос за Белгия, България, Чехия, Гърция, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Португалия. По това време обстановката с ковид на Стария континент е спокойна и мнозина специалисти се осмеляват да предвиждат завършек на пандемията. За страдание обаче, с настъпването на есента те са съществено опровергани и случаите внезапно нарастват. Заради втората вълна страните стартират да постановат нови строги ограничавания. За да бъде обаче този развой съгласуван, страните от Съюза одобряват подредба на районите на зелени, оранжеви, червени и сиви въз основа на локалната епидемиологична конюнктура. Съгласно сделката се приема да не се постановат ограничавания като карантина или тестване на пасажерите, идващи от „ зелени “ райони. Започват проекти и за сполучливо и дейно имунизиране на територията на Европейски Съюз, като е контрактувано то да започва по едно и също време във всички страни-членки. Това се случи на 27 декември,.
Към момента обаче, към момента има доста незнайни както към, по този начин и към желанието на болшинството от европейските жители да се възползват от нея. Тези неясноти се подхранват и от открития неотдавна нов тип на SARS-COV-2 във Англия, който хвърли в суматоха Европа и накара редица страни, измежду които и България, да забранят влизането на тяхна територия на хора, идващи от Острова. Към момента информацията за инфекциозност и смъртност на този нов тип е по-оскъдна и тематиката продължава да търпи развиване, въпреки да наподобява, че разновидността не е по-смъртоносна и в действителност от дълго време циркулира в Европа.
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
И до момента в който съвсем всички страни в Европа одобриха извънредно строги ограничения против ковид, някои от тях избраха да работят по по-различен метод. Една от тях беше Англия, където министър председателят при започване на пандемията разгласи, че няма да се постановат съществени рестрикции. В тирада на 3 февруари той разгласи, че въвеждането на строги ограничения единствено ще ускори суматохата, която от своя страна ще докара до нежелани и ненужни проблеми за стопанската система на страната. Той беше подсилен от специалисти в страната, които заговориха за достигането на стаден имунитет посредством заразяването на оптимален брой здрави и младежи, с което да се ограничи разпространяването. Според основния теоретичен консултант на страната Патрик Валънс, за задачата би трябвало да се заразят към 60 на 100 от жителите на страната. Тази тактика обаче, беше необятно подложена на критика от мнозина, които предизвестиха, че по този начин ще се стигне до ненужни премеждия и гибел за стотици хиляди британци. В тази връзка повече от 200 специалисти изпратиха отворено писмо до премиера, в което настояха той да премисли тактиката си. Това накара основният здравен контрольор Мат Ханкок да разгласи, че стадният имунитет не е издирван съзнателно резултат, а е просто естествено разследване от всяка една зараза.
В последна сметка на 2 март Борис Джонсън призна пред BBC, че обществото би трябвало да се приготви за допустима необятна агресия на вируса. Още на идващия ден в страната бе показан проектът за битка с COVID-19, като главният претекст в него бе спазването на добра хигиена, с която да се забави разпространяването до възможното създаване на ваксина и откриването на ефикасно лекуване. По това време имаше едвам 51 публично доказани случая в страната.
На 23 март във Англия въпреки всичко бе[e разгласен локдаун, като жителите бяха посъветвани да лимитират всички пътувания, които не са от първа нужда, да съблюдават физическа отдалеченост, прецизна хигиена и да мият ръцете си. Четири дни по-късно самият министър-председател разгласи, че се е заразил с ковид. на 6 април, само че в последна сметка се възвърне.
По това време пандемията към този момент беше засегнала тежко Англия, а мнозина упрекнаха държавното управление, че я е подценило и се е забавило с въвеждането на строги ограничения още при започване на март. Посланията, че публичният живот ще продължи макар болестта, се оказаха подвеждащи. Вероятно поради това, при втората вълна, почнала през октомври, Борис Джонсън побърза да вкара цялостно затваряне на страната. От 5 ноември затвориха магазините, с изключение на тези от първа нужда, питейните заведения и заведенията за хранене. Хората можеха да се срещат навън единствено с един човек отвън семейството.
И макар уверенията, че тази обсада ще е по-кратка и по-лека, новооткритият точно на Острова вариант евентуално ще осуети тези проекти и страната я чакат още дълги и тежки моменти. Последните дни демонстрират, че тази вариация на ковид евентуално в действителност е по-заразна, както към този момент допуснаха специалисти, защото Англия регистрира нови върхове макар ограниченията. До момента с вируса в страната са се срещнали над 2,1 милиона души, а близо 70 000 са изгубили борбата с заболяването.
ШВЕЦИЯ
Безспорно максимален интерес и най-големи разногласия провокира моделът за битка с вируса, признат от. За разлика от множеството страни, напролет Стокхолм не предприе фрапантни ограничавания, а в противен случай – просто посъветва хората да съблюдават ограниченията на повече обществена отдалеченост и хигиена. Основните учебни заведения и детски градини останаха отворени, фитнес центровете, както и заведенията за хранене и питейните заведения също, макар че бе неразрешено " скупчването на бара " и танцуването и беше подредено всички клиенти да седят по масите на обичайно разстояние. Въведени бяха само възбрана за събирането на повече от 50 души на едно място, а учениците от горните гласове и студентите в университетите минаха на отдалечено образование. Правителството предложи на жителите да съблюдават обществена отдалеченост, да работят по опция от у дома и да заобикалят контактите с възрастни хора. Експерти в страната обясниха тогава решението с претекста, че страните, които вкарват строги ограничения, единствено отсрочват решаването на казуса.
И макар по-високата смъртност по отношение на своите съседи, мнозина оправдаха шведския модел като верен. Нещо повече – той беше окуражителен даже от Световната здравна организация през септември. Мнозина пък побързаха да разгласят, че това е методът за справяне с пандемията – меки ограничения, без строги карантини и просто препоръки към хората.
Оптимизмът на всички обаче беше посърнал с настъпването на есента. Както и в други елементи на света в Швеция се стигна до същински епидемиологичен гърмеж, поради който Стокхолм беше заставен да премисли досегашната си тактика. В тази връзка на 18 декември държавното управление. Ограниченията включват затваряне до 24 януари на фитнес залите, басейните, библиотеките, както и рекомендация да се носят маски в публичния превоз в пиковите часове. " Тази година Коледа ще бъде необикновена. Положението остава съществено и по тази причина държавното управление подхваща нови ограничения за попречване на разпространяването на инфекцията ", уточни министър председателят на Швеция Стефан Льовен. Максимално допустимият брой хора в една компания в ресторант се понижава от 8 до 4. От 24 декември продажбата на алкохол ще е неразрешена не от 22:00 ч., а от 20:00 ч. Въвежда се и таван за брой на клиенти в магазините и комерсиалните центрове. " Правим това, което правихме от самото начало на пандемията – верните ограничения в вярното време ", сподели въпреки всичко Льовен.
И макар изказаната убеденост, той получи голям пестник с, че страната му е претърпяла цялостен крах и е позволила гибелта на доста хора. " Броят на умрелите в Швеция вследствие заразяване с ковид доближи 7 802 души, което е доста повече от този в прилежащите скандинавски страни ", съобщи крал Карл XVI Густав. " Швеция не съумя да избави живота на хората по време на пандемията ", сподели той по време на присъединяване си в предаването " Годината с кралското семейство " по телевизия СВТ. “Шведският народ пострада мощно в тежките условия ", сподели още монархът. Според него, най-травмиращото е, че фамилиите не са съумели да се простят с околните си.
Към втората половина на декември броят на инфектираните в Швеция отиде над 400 000, а над 8 200 са умряли. Смъртността на глава от популацията в Швеция е няколко пъти по-висока, в сравнение с в прилежащите скандинавски страни. Според наблюдаващи на процедура втората вълна на вируса е поставила завършек на изказванията, че пандемията може да бъде победена без строги ограничавания.
2020 година мина под знака на ковид. Към момента главните очаквания за справяне с пандемията са ориентирани към имунизациите, които към този момент получават регулаторни утвърждения и се чака следващата година човечеството да разполага с няколко. Неизвестните след появяването на новия тип във Англия остават и макар другите подходи, наподобява, че единственото вярно деяние най-малко на този стадий е оптималното съблюдаване на физическа отдалеченост, носенето на маски и строгата хигиена - тъй като процесът на имунизиране ще отнеме доста време.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР