В края на 2013 година на повърхността на Луната кацна

...
В края на 2013 година на повърхността на Луната кацна
Коментари Харесай

Китайският телескоп, който се намира на Луната, все още работи – и може да работи още 30 години!

В края на 2013 година на повърхността на Луната кацна автоматизираната лунна станция на Китай “Чанг’e 3 ”. На борда на станцията е инсталиран ултравиолетов телескоп.

Днес, три години и половина по-късно, телескопът към момента работи – и даже има капацитет да продължи да действа още най-малко три десетилетия!

Новината е споделена от уеб страницата gbtimes, който се базира на Уан Чжин от Националните астрономически обсерватории под шапката на Китайската академия на науките (КАН). Уан Чжин оповестява, че “Чанг’e 3 ” към момента комуникира с наземните станции по време на лунния ден и продължава да изпраща данни от ултравиолетовия телескоп LUT, който е единственият останал работещ инструмент на борда.

Липсата на атмосфера прави Луната идеално място за проучване на Вселената в ултравиолетовия диапазон, което не е допустимо да става от повърхността на Земята.

“Най-значимият теоретичен резултат от телескопа LUT е съществуването на вода в лунната екзосфера ”, споделя Уан.

Китайският телескоп LUT не е първият ултравиолетов телескоп, доставен на Луната. За пръв път подобен беше донесен там на 27-ми април 1972 година от астронавтите на задача “Аполо 16 ”. Този телескоп обаче би трябвало да бъде ръководен ръчно, от астронавти, с цел да може да събира данни. За разлика от него LUT е първият автоматизиран и отдалечено ръководен телескоп, които се намира на друго небесно тяло.

Според Стийв Дърст, шеф на интернационалната асоциация за лунни обсерватории ILOA, телескопът LUT може да работи още дълго време – даже три десетилетия.

Следващата китайска задача, която би трябвало да кацне на Луната, ще бъде изстреляна в края на ноември тази година. Тя ще би трябвало да вземе проби от повърхността на естествения ни сателит и да ги достави за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории.

За повече информация: ГБТаймс

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР