В края на 20 век американският антрополог Оуен Лавджой предполага,

...
В края на 20 век американският антрополог Оуен Лавджой предполага,
Коментари Харесай

Изпаднали в зависимост. Учените откриха причината за възникването на човека

В края на 20 век американският антрополог Оуен Лавджой допуска, че повратната точка в човешката еволюция е преходът към моногамия. Силните партньорства безусловно слагат човек на два крайници и му дават разсъдък. Тази догадка получава от ден на ден потвърждения.

Полевките демонстрират чудеса на честност

Лоялността към един сътрудник е много рядко събитие в животинския свят. Сред бозайниците единствено пет % от типовете са моногамни. Едно удивително изключение, с изключение на хората, са жълтокоремните полевки. Те образуват мощни двойки, основават фамилни гнезда и се грижат дружно за потомството си.

Тези дребни гризачи оказват помощ на учените да изследват хормоналните механизми на любовта, които се основават на системата за заплащане. Само два хормона, окситоцин и вазопресин, мощно управляват общественото държание на бозайниците.

Моногамията се състои от три стадия: ухажване, сдвояване и поддържане на дълготрайна обвързаност. В скорошно изследване учени от Съединените щати идентифицираха 68 области в мозъка на жълтокоремните полевки, които вземат участие в тези процеси. Нещо повече, то е еднообразно и при двата пола, обратно на публикуваното преди този момент разбиране.

Само половин час след срещата индивидите към този момент се съвкупляват, а ден по-късно имат обич за цялостен живот. И двата мозъка реагират еднообразно мощно на еякулацията на самеца, засилвайки привързаността.

" Предполагаме, че оргазмът при полевки предизвиква образуването на дълготрайни взаимоотношения. Това най-вероятно е правилно за хората ", разяснява водещият създател на проучването, професор Стивън Фелпс, пред пресслужбата на Тексаския университет в Остин.

Малко статистики

Антрополозите не са склонни да считат хората за извънредно моногамни. Почти 85 % от хората утвърждават полигамията под една или друга форма. През целия живот на човек, като предписание, човек сменя колегата си повече от един път и в елементарно кривва в брака. Такива данни дават американски учени в обзора „ Моногамни ли сме? “

Учените означават изключителното многообразие на любовните връзки сред хората: моногамия, полигамия, полиандрия, краткотрайни партньорства, многочислени форми на брак и фамилии. Но има една невероятна характерност - способността да създавате дълготрайни любовни връзки. Освен това в множеството случаи мъжът може да бъде сигурен, че детето, родено в фамилията, е негово. Само два % от бащите отглеждат деца, разнообразни от своите. За съпоставяне: измежду птиците има към двадесет.

Колко вкусна храна ни направи лоялни и пристрастени

През 80-те години на предишния век американският антрополог Оуен Лавджой, прочут с проучването си на останките на австралопитека Луси, допуска, че моногамията е съдействала за появяването на хората. По-късно, употребявайки нови данни за Ardipithecus, друга преходна форма от античните маймуни към нашите предшественици, той развива доктрина за еволюцията на хоминидите.

Преди индивидът да стане прав, да развие огромен мозък и да изобрети първите принадлежности, твърди Лавджой, той се е научил да бъде грижлив родител и правилен сътрудник. Това е предшествано от търсене на нова хранителна тактика в изменящите се условия на околната среда. Започна селекцията на по-малко нападателни човеци, способни на обществени контакти, и се появи нуждата от устойчиво семейство.

Сред нашите близки родственици - шимпанзетата и горилите - мъжките са доста по-масивни от женските, с по-развити зъби и доста по-агресивни. Учените назовават това сексуален диморфизъм. При хората тези разлики не са толкоз изразени. Мъжете са единствено с 15 % по-големи, не могат да се похвалят с огромни зъби или тестиси и имат елементарен и другарски темперамент. Жените от своя страна не показват подготвеност за чифтосване. Учените назовават това скрита овулация.

В новата работа Лавджой и колеги показаха, че диета с високо наличие на мазнини насища nucleus accumbens, основен район на мозъка, обвързван със социалността, с невропептид Y и допамин. В резултат на това естественият асортимент, който се движи към развиването на системата за заплащане в мозъка, ни изиграва жестока смешка. Ставаме по-умни, по-социални, само че склонни към пристрастяване към вкусни мазни храни. Това е една от аргументите за епидемията от затлъстяване в света.

Хората са като вълци

Друг подобаващ модел за проучване на моногамията е препоръчан от Кристофър Козанс от Университета на Мери Вашингтон. Това са вълците.

Те имат сходни поведенчески черти, тъй като са били принудени да оцеляват в същата екологична ниша като хората през последните хиляди години. И двата типа преследват плячка през открити равнини, употребявайки основно краката и зрението си. Животът в група от себеподобните им разрешава да убиват животни, доста по-големи от тях. „ Хората са вълци, които ловуват слонове и китове “, написа ученият.

Вълците остават в фамилни глутници през цялата година, пресичайки пътища освен за чифтосване. Те ловуват дружно и се грижат за подрастващото потомство. Глутницата има обществена подчиненост, споделени церемонии и ястия. Тези поведенчески черти са разбираеми и потребни за хората, което явно е помогнало на нашите предшественици да ги опитомят, а не, да речем, шимпанзета или бонобо. Така, когато ловуват самури, народите от Южен Сибир разчитат на взаимното съгласие на своите кучета (някога опитомени вълци).

Ученият намира доста образци, че и при двата типа моногамията е зародила като нужда от дълготрайно развъждане на поколение. Това води до удвояване на невроните, виновни за грижата, социализацията и връзката. Семейството се трансформира в основен стадий в еволюцията на хората. Когато, с помощта на груповия лов, те стартират да получават повече месо, те съумяват да се реалокират отвън границите на Африка и да се разпространят по цялата земя в разнообразни екологични условия.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед12415Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед17694Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед10980Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед68558Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед39167Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед378090Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед160104Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед123790Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117706Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102536Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР