В края на 19-ти век става конфликт между двете семейства,

...
В края на 19-ти век става конфликт между двете семейства,
Коментари Харесай

Хетфийлд срещу Маккой: как две американски семейства си устроиха вендета заради прасе

В края на 19-ти век става спор сред двете фамилии, който никой не е предполагал, че ще продължи 12 години. Действието се развива сред Западна Вирджиния и Кентъки. Резултатът от борбата – 11 починали при спора, седем доживотни присъди и един обесен мъж. Войната на Хетфийлд и Маккой става част от американския фолклор и бележи непримиримата омраза на съседите.

Дяволът Анс и старецът Ранли

Точно на границата на американските щати Западна Вирджиния и Кентъки фамилиите Хетфийлд и Маккой живеят в мир и съгласие от два века. Във всяко семейство има по 50 мощни и най-важното въоръжени мъже, подготвени за най-малката дреболия да употребяват оръжия и револвери. Ръководителят на суровия клан Уилям Хетфийлд е наименуван „ Devil Anse “ поради рисковата си природа. Под негово управление фамилията се е занимавало със земеделие и варило ракия в горите на Вирджиния.

Срещу земите на „ Devil Anse “, в Кентъки, семейството Маккой живеели под управлението на Рандолф Маккой. Семейството се е занимавало с обезлесяване и било по-богато от бъдещите си съперници. Ранли не се е разделял с револвера и Библията си, което не му е пречело нелегално да създава и продава ракия. По време на гражданската война на Съединени американски щати пътищата им се разминават и старецът Ранли поддържа севера, а Хетфийлд – юга.

Когато Аса Хармън Маккой, участник във войната от армията на севера се прибира вкъщи, незнайни лица го прострелват. Подозренията падат на съседите, които няколко седмици по-рано заплашват жертвата пред очевидци. Съдията Били Стайтън не съумял да потвърди виновността на Хетфийлд и делото е прекъснато.

Две години по-късно няколко от момчетата от Маккой предизвикат сборичкване със съдията и го убиват. Конфликтът поражда в Кентъки, където Ранли бил авторитетен човек, тъй че съдът оправдава убийците, като се твърди, че се защитавали от нападението.

Прасето на раздора

През 1878 година студената война сред двете семейства навлиза в гореща фаза. Братовчедът на Ан Флойд Хетфийлд и Ранли спорят за прасе. Съседите се упрекват един различен за кражбата на животното. Въпросът стига до съда, който застава на страната на Флойд. В същото време се оказва, че 16-годишната Розанна Маккой забременява от Джон Хетфийлд, наследник на главата на ненавижданото семейство.

Уилям Хетфийлд (вторият отляво) дружно със своите братя

 

Момичето отишло при обичания си, само че не намерило щастието в фамилията на врага. Розана се връща при татко си и Маккой взема решение да научи съседите на урок. Арестуват Джон за противозаконна продажба на ракия, само че Хетвийлд яздят на коне до Кентъки, атакуват Mаккой и освобождават момчето. Жертвите по знамение са избегнати. Първите убити се появяват четири години по-късно.

По време на пердах в локален бар трима от фамилията на Маккой намушкват смъртоносно Алисън Хетфийлд, който е прободен 26 пъти. Убийците са задържани, само че Анс желае кръв. Начело на отряд родственици той атакува конвоя, който транспортира убийците до прилежащ държавен затвор. Дяволът Ейнс подрежда и тримата да бъдат вързани за дърветата и да бъдат убити. Впоследствие се оказва, че във всяко от телата е имало по 50 попадения и даже деца са стреляли по тях.

Няколко месеца по-късно различен Маккой умира при престрелка. Тъй като убийството се е случило на територията на Вирджиния, където всички съдии са родственици от семейството на Хетфийлд, причинителите не били осъдени. Двете семейства стартират да си устройват засади и престрелките се трансформират в нещо всекидневно за локалните поданици.

Кървавата развръзка

В новогодишната нощ на 1888 година, Хетфийлд обкръжават и нападат къщата на стареца Ранли. По време на престрелката главата на клана Маккой оцелява, само че брачната половинка му е осакатена, а две дребни деца умират. Няколко дни по-късно въоръжените Маккой контраатакуват и убиват двама от семейството Хетфийлд. Стига се до там, че управлението на щатите Кентъки и Западна Вирджиния взаимно заплашват да употребяват войски за залавяне на убийците.

Гражданската война назрява и централните управляващи се намесват в обстановката, като взимат страната на Маккой. Осем Хетфийлд са задържани, седем са наказани на пожизнен затвор, а килърът на децата на стареца Ранли, Алисън Маунт, е обесен. Водачите на клановете съумели да избегнат съда и умират в дълбока напреднала възраст.

Печалба вместо кръв

Днес и двете фамилии печелят пари от производството на царевичната ракия „ Дяволска напитка “, организират тематични обиколки, в които описват за предишните вражди. Историята стана известна на света с помощта на мини сериала „ Hatfields and McCoy ”, сниман от канала History през 2012 година

През 2003 година потомците на Хетфилд и Маккой подписват алегоричен кротичък контракт, което се излъчва онлайн от локалните телевизионни канали.

Автор: Мими Дончева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР