В Косовска Митровица се проведе протест на етнически сърби срещу

...
В Косовска Митровица се проведе протест на етнически сърби срещу
Коментари Харесай

Сърбите в Косовска Митровица протестират

В Косовска Митровица се организира митинг на етнически сърби против управляващите в Прищина. Вчера косовските сърби оповестиха, че се отдръпват от присъединяване си в Народното събрание, администрацията и съдилищата на страната. Повод за протеста стана заканата на косовското държавно управление да глоби локалните сърби, които откажат да сменят сръбските регистрационни номера на колите си с косовски, оповестява БНР.

С песента " Тук е Сърбия " приключи митинга в Косовска Митровица пред паметника на Цар Лазар. Според сръбската организация Танюг в демонстрацията са взели участие 10 000 души.

Преседателят на партията Сръбска Листа Горан Ракич съобщи пред множеството:

" Събрали сме се през днешния ден, с цел да отправим, както в никакъв случай до момента, единно, ясно и мощно обръщение към Прищина, а и към интернационалната общественост - стига към този момент! Стига изолираност, малтретиране, подтисничество и отнемане от права на сърбите от Косово. "

" НАТО бди и е подготвена да се намеси, ако стабилността в Косово бъде застрашена ", съобщи заместник-генералният секретар на Алианса Мирча Джоана часове откакто локалните сърби оповестиха, че се отдръпват от присъединяване си в Народното събрание, администрацията и съдилищата на страната.Конкретният мотив за оставките е уволнението на полицейски чиновник, който не е спазил решението на държавното управление в Прищина за регистрационните номера на колите.

Мярката за промяна на регистрационните табели влезе в действие във вторник, като косовските управляващи обявиха, че използването ѝ ще бъде последователно.

Етническите сърби имат един министър, 10 депутати и други висши постове в ръководството, полицията и правосъдната система в четирите доминирани от тях общини. Блерим Вела, шеф на кабинета на президента на Косово Вьоса Османи, пък упрекна Белград, че се пробва да дестабилизира Косово, подкрепяйки сърбите в северната част на страната. " Сърбия принуждава и подстрекава косовските сърби да се откажат от работата си в косовските институции ", написа Вела в " Туитър ".

В северната част на град Митровица, която е обитаема със сърби, служители на реда не се виждат на никое място, а единствено италиански жандармeристи, които са част от мироопазващата задача на НАТО - KFOR, осведоми " Ройтерс ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР