В космоса никой не може да чуе вашия вик. Тук,

...
В космоса никой не може да чуе вашия вик. Тук,
Коментари Харесай

Система от наносателити ще осигурят комуникация за милиони хора

В космоса никой не може да чуе вашия зов. Тук, на Земята, също изобилства от места, където няма по какъв начин да бъдете чути. Огромни площи от нашата планета към момента не разполагат с нужната телекомуникационна инфраструктура, което значи, че за милиони хора няма позвънявания в къщи, няма шерване на фотоси от приятни прекарвания и няма текстови известия.

 4

Все отново портативните сателитни телефони оферират да ви свържат, когато сте отвън обсег, само че високата цена на сходни мобилни телефони и услуги (Telstra да вземем за пример предлага пакети за към 2000 $, в които не влиза таксата за прилагане от 4 $ за минута) е непостижима за множеството хора. Но с помощта на все по-ниската цена на спътниците, нужни за обезпечаване на покритие, стартирането им в космоса и технологията за наземен надзор, телекомуникациите скоро ще бъдат налични за елементарните хора и в най-отдалечените региони.

С тази задача се е захванала и ръководената от някогашен водач на изтребител от Израелските военновъздушни сили компания Sky & Space Global (SAS). Тя възнамерява до 2020 година да обезпечи сателитно покритие за милиони хора, живеещи към екватора - от Дарвин до Хонг Конг. Sky & Space Global (SAS) и нейните сътрудници ще популяризират налични сателитни телефони, заредени със лично приложение, единствено за 20 $.

За задачата компанията би трябвало първо да се снабди с цяло съзвездие от 200 наносателита, изпратени надалеч от атмосферата и летящи в съвършен синхрон.

Стискаме палци

През юни Меир Моалем, изпълнителен шеф на SAS, е в индийския галактическия център “Satish Dhawan” в нервно очакване системата за изстрелване на Индийската организация за галактически проучвания - Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), да стартира своята работа. На борда на ракетата са три прототипа на наносателитите на SAS - Diamond Red, Blue and Green, проектирани от датската компания GOMSpace на цена от към 65,000 $.

 1

От 827 наносателита, изпратени в космоса от 2000 година насам, 71 са били унищожени още при старта. Затова и Моалем е безапелационен пред изданието Computerworld Australia: “Нямаше метод да бъда на никое място другаде. Човек се тормози по-малко за нещата, които знае, че могат да се объркат. При изстрелването на ракета обаче нямате визия какво тъкмо се случва там. Просто седите и гледате изстрелването, което някой различен прави, а вие единствено можете да се надявате на най-доброто”. В последна сметка стартирането на PSLV минава сполучливо, за разлика от идващото единствено два месеца по-късно. " Стисках палци, до момента в който не видях спътниците да се отделят от ракетата притежател. Това беше извънреден опит ", спомня си Моалем.

Следвайки полярната орбита, трите “диаманта” минават през Сидни на всеки няколко часа. Стотици километри под тях, в наземната база в Обединеното кралство, екипът на SAS е ангажиран да потвърди технологията си. През септември компанията заяви, че е съумяла да изпрати посредством своите три “диаманта” известия, гласови записи и изображения и се похвали с първото в света телефонно позвъняване, осъществено благодарение на наносателит.

Осигуряването на честотни трасета единствено за трите наноспътника на компанията става елементарно. SAS към този момент е подписала покупко-продажби с оператора на едро Sat-Space Africa и африканското приложение за заплащания BeepTool, което на 29 октомври направи първата финансова договорка през наносателит в света.

Трите “диаманта” започват сполучливо, в този момент чакаме още 200.

Космическото момиче”

" Един от най-големите проблеми с дребните спътници през днешния ден е процесът по изпращането им в космоса. Към днешна дата няма толкоз доста изстрелвания и постоянно сме подвластни – прикрепяме се към нечие непознато изстрелване ", споделя Моалем. За да си подсигурява място в ракета-носител, в края на предходната година SAS подписа договорка с компанията " Virgin Orbit ", част от “Virgin Group”, която се занимава главно с изстрелването на наносателити в космоса.

Компанията тества двустепенна, възстановима ракетна система - LauncherOne, която ще бъде изстреляна от Боинг 747, наименуван “Космическото момиче”.

 2

" Това, че Боинг 747 ще бъде нашата летяща стартова площадка, значи, че LauncherOne може да се приспособи към всяка задача, с цел да дава отговор на условията на всеки клиент. В момента се следи засилен интерес от страна на бизнес организации и държавни управления към стартовете, които могат да доближат екваториалните орбити, без да се постанова да се заплащат големи суми за орбитален трансфер ", изяснява основният изпълнителен шеф на “Virgin Galactic” Джордж Уайтсайдс.

SAS е резервирала четири изстрелвания доникъде на идната година, които ще доставят в космоса потребен товар от към три дузини наносателити, наречени “Перли” (Pearls), всеки от които формиран от слънчеви панели с общ диаметър от три метра и към 150 вата сила. Компанията възнамерява до 2020 година общият брой на наносателитите да доближи 200, след което изстрелванията ще продължат.

" Възнамеряваме да заменяме по 25% от нашите спътници - по 50 всяка година. Технологията се движи напред от самото начало, тъй че след една година ще имаме по-добри слънчеви панели или по-добра технология на потребния товар, а за какво не и по-добри компютри. Така че ние ще продължим да ги модернизираме годишно ", безапелационен е Моир Моалем.

Където и да си

SAS се готви да продаде честотни трасета и съоръжение на телекомите и доставчиците по целия свят. Компанията към този момент подписа меморандум за съдействие с латиноамериканския консорциум за връзки Globalsat Group. Първоначално потребителите ще би трябвало да си закупят на ниска цена сателитно устройство, към което да могат да се свържат с разнообразни модели смарт телефони. SAS също по този начин си партнира с производители на евтини мобилни устройства с вградени сателитни антени, с цел да може да направи услугата си налична за всеки. Обажданията и изпращането на известия и данни се реализират посредством личното приложение на SAS - Chatellite. Точният действен модел на работа, в това число дали устройствата и приложението ще запазят марката SAS, към момента следва да бъде уточнен, твърди Моалем и прибавя, че това зависи от доставчиците.

 3

SAS предвижда, че приходите й през 2020 година ще доближат 1 милиард $, само че наносателитната технология към момента изпълва Меир Моалем с чувство за знамение.

" Учудващо е, че можете да имате тази дребна кутия, която се изкачва на няколко километра над главата ви и употребявате смарт телефона си с доста дребна сателитна антена, с цел да извършите телефонно позвъняване. За мен е много необикновено, че можем да вършим това ", споделя той и дава обещание да промени живота на милиони хора по целия свят.

" Само си представете какво прави това за хората, които до момента са били изцяло изключени от света на връзките ", споделя Моалем и дава образец: “Ако риболовец от Филипините или Индонезия излезе рано сутринта и нещо му се случи, никой няма да разбере, тъй като потърпевшият няма метод да се свърже с който и да било. Но в този момент на налична цена той ще е в положение да направи нещо просто като изпращане на текст до жена си”, радва се изпълнителният шеф на SAS.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР