В Космоса има място за всички, а сателитите на Starlink

...
В Космоса има място за всички, а сателитите на Starlink
Коментари Харесай

Мъск: В Космоса има място за всички

В Космоса има място за всички, а спътниците на Starlink не лимитират конкуренцията там. Това сподели предприемачът-милиардер Илон Мъск, като добави, че има доста повече пространство в орбита, в сравнение с повърхността на Земята, а спътниците могат да бъдат сложени на разнообразни височини с период от към 10 метра, написа БГНЕС

Изявлението на Мъск идва дни откакто китайските консуматори на обществените мрежи го заляха с вълна от рецензии: повода бе, че китайската галактическа станция е била принудена да промени курса си, с цел да избегне удар с два от спътниците на SpaceX. По думите на китайските управляващи възможен удар е бил изцяло вероятен и е щял да коства живота на китайските астронавти.

В отговор на нападките на китайците, които даже оповестиха протест на колите му Tesla - а китайският пазар е измежду най-големите консуматори на колите му, - Мъск разгласи, че неговата група микросателити Starlink не лимитират конкуренцията в космоса и не пречат на осъществяването на други планове в орбита.

" Космосът е необикновено голям, а спътниците са дребни ", сподели Мъск пред Файненшъл Таймс. Той даде образец с 2 милиарда коли, които имат задоволително място за маневриране на сушата. Мъск споделя, че в орбита има доста повече пространство. " Въз основа на това ще има задоволително място за десетки милиарди спътници ", счита Мъск.

По-рано вестникът разгласява изявление с изпълнителния шеф на Европейската галактическа организация (ESA) Йозеф Ашбахер, който упрекна SpaceX, че се пробва да зададе свои лични правила в орбита и да сътвори дефицит на орбитални позиции и честоти. Ашбахер прикани европейските страни да работят дружно, с цел да обезпечат среда за лоялна конкуренция за своите компании в космоса.

Във вторник китайското външно министерство заяви, че спътниците Starlink два пъти са се доближили до китайската орбитална станция, застрашавайки живота на китайските астронавти, които са били принудени да подхващат „ незабавни ограничения, с цел да избегнат конфликта “.

Американският астрофизик Джонатан Макдауъл от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics сподели пред вестника, че Мъск доста е преувеличил броя на спътниците, които могат безвредно да бъдат сложени в ниска орбита.

Според учения сложността при установяване на траекторията на полета на спътниците и отчитането на факторите, влияещи върху нея, в това число слънчевия вятър, доста лимитира броя на евентуалните орбитални позиции, които към този момент са прекомерно малко. Лора Форсик, специалист в НАСА, назова оценките на Мъск прекомерно смели, само че се съгласи с ръководителя на SpaceX, че до момента казусът се свежда до способността за дейно и безвредно ръководят придвижването на огромен брой спътници в орбита... Изявленията на Ашбахер, сподели тя, " се основават на страсти, а не на обстоятелства ".

Мрежата от спътници на Starlink е предопределена да обезпечи достъп до Интернет посредством разполагане на огромен брой галактически кораби с тегло 260 кг. SpaceX пресмята, че изстрелването на общо 11 000 спътника и стартирането им в употреба ще коства $10 милиарда Компанията твърди, че ще може да обезпечи широколентов интернет със скорост на трафика от 1 гигабит в секунда, което дава отговор на стандарта 5G. От май 2019 година SpaceX е извела в орбита към 1 900 спътника Starlink.

Китай, английската компания OneWeb и американската Amazon работят върху основаването на своите съзвездия от нискоорбитални спътници.
Свързани вести Сблъсък на титаните: Мъск захапа Зукърбърг поради метавселената Илон Мъск и Ердоган приказват за галактически пътувания, до момента в който Турция изстрелва 8-и сателит Мъск с необикновено решение! Вижте какво му хрумна
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР