В космическата смърт може да се открие ослепителна красота. Нова снимка,

...
В космическата смърт може да се открие ослепителна красота.
Нова снимка,
Коментари Харесай

“Джеймс Уеб“ засне рядка звезда, която е на ръба да избухне като свръхнова

В галактическата гибел може да се открие ослепителна хубост.

Нова фотография, снимана от телескопа „ Джеймс Уеб “, виждаме впечатляващите сетни часове на една звезда с поразителни елементи.

WR 124 се намира в съзвездието Стрелец. Това е звезда на Волф-Райе, която се среща рядко в Млечния път. Това е по този начин, тъй като единствено някои звезди се трансформират в този клас. А даже и това да се случи, те прекарват напълно малко време в тази фаза - единствено след няколкостотин хиляди години WR 124 ще се взриви в славна свръхнова.

Звездите на Волф Райе могат да бъдат едни от най-зрелищните в галактиката. Те са доста горещи, ярки и избухват в края на живота си,, избухват в финален вик на светлина в края на живота си, белязан от основната поредност, когато горивото им за термоядрен синтез се изчерпва.

По това време водородът им е съвсем напълно привършен, само че пък за сметка на това са богати на азот или въглерод. Освен това те губят маса с доста висока скорост. Въпросната изгубена маса е богата и на въглерод, който гълтам радиацията и я излъчва още веднъж като инфрачервена светлина. Това ги прави доста привлекателна цел за „ Джеймс Уеб “, който, от една страна, е най-мощният галактически телескоп, създаван в миналото, а от друга, основава изображения с най-висока резолюция в инфрачервената и близката инфрачервена област.

WR 124 е звезда на Волф Райе, която към този момент е изгубила много маса; тя е заобиколена от комплициран облак от личната си изхвърлена материя, набраздена от влакна и възли. Той се уголемява в пространството към звездата и свети в инфрачервена светлина, до момента в който се охлажда. От предходни наблюдения знаем, че този облак е завладяваща и комплицирана плетеница, само че до момента ни липсваха задоволително елементи с висока резолюция, с цел да разберем тънкостите.

Така да вземем за пример когато в последна сметка WR 124 експлодира, задоволително огромни ли ще са песъчинките в мъглявината ѝ, с цел да оцелеят при свръхнова? Ако успеем да си отговорим на този въпрос, ще разберем повече за приноса на звездите на Волф Райе към междузвездния прахуляк като цяло - материал, който взима присъединяване при образуването на други звезди и планети.

Изображение на WR 124, направено с галактическия телескоп " Хъбъл " и оповестено през 2015 година Източник: ESA/Hubble/NASA/Judy Schmidt

Той може да помогне и за идентифицирането на остатъците от свръхнови, оставени от звездите на Волф Райе, което от своя страна ще ни помогне да разберем по какъв начин те експлодират. Астрономите считат, че звездите от този клас са прародители на свръхнови от вид Ib и Ic, само че окончателните доказателства са малко. Ако научим повече за праха, предаван от звездата преди гибелта ѝ, ще успеем да установим връзка сред звездите и облаците от парчета, които те оставят след себе си.

Интересно е, че WR 124 принадлежи към мистериозна категория звезди на Волф Райе, които се движат в пространството с големи скорости по отношение на скоростта на въртене на самия галактичен диск. WR 124 е една от най-бързите звезди от този вид в Млечния път със скорост 190 километра в секунда.

Не е известно за какво тя се движи толкоз бързо в пространството, само че скорошни проучвания сочат, че се намира в двойна система с друга умираща звезда, чиято лична свръхнова е изтласкала WR 124 от позицията ѝ в галактическия диск.

Данните от „ Джеймс Уеб “ могат (евентуално) да ни оказват помощ да разплетем тази тайнственост. Да, тя не е от значителен приоритет за астрономите, само че най-малко на нас ни се коства извънредно забавна.

Можете да изтеглите версия с висока резолюция на новото изображение от уеб страницата на NASA.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР