В короната на дърво, в канализацията, под пода на кухня,

...
В короната на дърво, в канализацията, под пода на кухня,
Коментари Харесай

В канализацията, в хралупа, в гроб: къде са се крили евреи през Холокоста

В короната на дърво, в канализацията, под пода на кухня, даже в гроб - скривалищата на евреите по време на Втората международна война са били най-разнообразни. Само волята за живот поддържала тези хора.

Висока тухлена стена и мрачна черна врата препречват изгледа към еврейското гробище на варшавската улица „ Окопова “. Който я прекрачи, попада в едно голямо занемарено място с 200 000 надгробни плочи, доста от които са съборени. Размерите на гробището ясно демонстрират какъв брой многочислена е била еврейската общественост във Варшава преди Холокоста. А в цяла Полша са живеели към три милиона евреи.

Да оцелееш под надгробна плоча

През 1942 година една от безбройните гробници се трансформира в леговище за младия Абрахам Карми, за майка му и още няколко души. Той познавал региона, тъй като чичо му бил шеф на гробището. „ Не знаем дали гробът е бил празен “, споделя Наталия Ромик, която през днешния ден, 80 години по-късно, прави изследвания на това място.

Ромик, която се занимава с политология и архитектура, от две години изследва убежищата, в които са се криели евреите по времето на Холокоста. „ Чудя се по какъв начин хора, които от време на време са разполагали единствено с лъжица или с нож, са успявали единствено за една нощ да си изградят укритие “, споделя Наталия Ромик.

Карми претърпява Холокоста, само че четирима от тези, с които се е криел на гробищата, са избити. Днес 96-годишният мъж живее в Израел. Той споделя, че скривалището е било частично покрито със счупени еврейски надгробни плочи, с тръби и железни релси - под тях въпреки всичко прониквали задоволително светлина и въздух.

Стълба в ствола на дърво

Да чуеш сходни разкази от оживели от Холокоста през днешния ден е необичайност - множеството от тези хора са умряли. Затова изследователката търси техни родственици – с вярата да хвърлят светлина върху употребяваните укрития. Смята да посети и Съединени американски щати, търсейки роднините на трима братя, които са се криели от нацистите в един древен дъб в Карпатите.

Към огромната хралупа в дънера на дървото водели общо 14 дървени стъпала. Именно това е било скривалището на братята. Единият от тях е бил погубен от германците, вторият – най-вероятно от поляци, само че третият оживял и след това отпътувал за Съединени американски щати.

Предполага се, че към 50 000 евреи, които са се укривали в окупирана Полша, са съумели да преживеят Втората международна война. Мнозина от тях се избавят с помощта на помощта на съседи и познати – надалеч не всички те са били евреи.

А да се оказва сходна помощ е било прекомерно рисково, защото в окупираната от Германия Полша за такова нещо е било налагано смъртно наказване. Въпреки това мнозина са помагали. В израелския колосален комплекс за жертвите на Холокоста „ Яд Вашем “ са вписани имената на 7000 поляци, които са спасявали евреи от гибел.

Спасители на евреи

Сред тях е и семейство Кобилец от Горна Силезия. Днес няма и диря от скривалището в дома им, с помощта на което оцеляват 30 евреи - постройката е преустроена още преди години. По време на Втората международна война синовете на тогавашния притежател на къщата криели евреи на тавана и в мазето.

„ По-късно в това се включват и родителите, които построили същинско укритие с вентилационна система под пода на кухнята. Разработили и система за предизвестие – когато в къщата идвали външни хора, в скривалището светвала лампичка с избран цвят според от това дали хората са познати или непознати “, споделя Наталия Ромик. Въпросният „ бункер “ функционирал в продължение на цели две години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР