В контекста на очакваната офанзива на украинската армия вицепремиерката Ирина

...
В контекста на очакваната офанзива на украинската армия вицепремиерката Ирина
Коментари Харесай

Русия, Полша, Чехия - къде украинските бежанци са най-много?

В подтекста на предстоящата атака на украинската войска вицепремиерката Ирина Верешчук прикани косвено живеещите в окупираните от Русия територии да избягат. " Съветвам украинците във краткотрайно окупираните територии или да отидат в трети страни, или да се приготвят ", написа тя в Телеграм, без повече детайлности.

По време на войната, почнала доскоро повече от година, доста от украинците, които са общо 41 милиона души, се почувстваха принудени да изоставен родината си. Мнозина се насочиха към европейските страни, а част от засегнатите се трансфораха в така наречен " вътрешни бежанци "  - потърсиха леговище в други райони на страната.

Агресорът Русия е и най-голямата приемаща страна

Най-много украински бежанци (2,8 милиона души) е приела Русия - страната, която стартира войната на 24-и февруари 2022-а година. Най-вероятно става въпрос най-вече за хора от Източна Украйна, за които останалите пътища за бягство са прекомерно рискови или изцяло блокирани, както и за такива, които изпитват преданост към Русия. Москва явно съзнателно предизвиква миграцията от Източна Украйна. Според изявления в медиите на бежанците се предлага финансова помощ и дори съветско поданство. Станаха известни и доста случаи на принудително депортиране на украинци от източната част на страната, измежду които има и деца.

Полша е приела втория по величина поток украински бежанци. До началото на април там са били регистрирани над 1,58 милиона украинци, по данни на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (UNHCR). На трето и четвърто място са Германия с към 923 000 бежанци и Чешката република с 504 000 души. В България по данни от февруари от началото на войната са влезнали към 1,1 милиона украински бежанци - информира Седа Кузуджу, представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците  в България. Тя отбеляза, че България е записала повече от 151 000 бежанци от Украйна за краткотрайна протекция, като към 50 000 са останали в страната.

Към началото на април тази година на европейския континент са били регистрирани общо към 8,05 милиона бежанци от нападнатата страна.

Милиони бягат и в границите на страната

Към 23-и януари 5,4 милиона украинци са избягали в границите на родината си, гласят данните на Международната организация по миграция (МОМ). Миналото лято броят им е бил още по-голям, а в този момент - със усилването на бойните дейности в източната част на страната, той може да се усили още веднъж.

Вероятно заради обстоятелството, че сраженията в източната част на Украйна са най-интензивни, там има и най-вече вътрешни бежанци - 1,96 милиона души. Следват макрорегионите в Централна Украйна и западната част на страната.

Според данните на МОМ 58 % от вътрешните бежанци са на ново място от повече от шест месеца. 12 % от тях са напуснали домовете си в последните два месеца преди да стартират да се събират данните. Една четвърт от разселените семейства разчитат най-много на държавните помощи.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР