В конституцията е казано в кои области държавата може да

...
В конституцията е казано в кои области държавата може да
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Лотарията не може да бъде държавна

В конституцията е казано в кои области страната може да има монопол. Хазартът го няма. Следователно не може да се одържави със закон. Тази теза разви проф. Огнян Герджиков в ефира на Българска национална телевизия във връзка законодателните планове на ръководещото болшинство да ликвидира частните лотари. " Законодателят да има поради да не потегля да нарушава конституцията ", съобщи юристът и предизвести, че Конституционният съд в следствие ще анулира този закон.

Той въпреки всичко даде да се разбере, че не е последовател на търкането на билетчета. " Преди 10 дни зареждам бензин. Преди мен един на междинна възраст човек си взе талони за 30 лева Зомбира се нацията с тези хазартни игри. Обезпокоен съм за тази страхотна инвазия. Трябва да има едно снишаване, надзор на страната ", разяснява Герджиков. По негови думи обаче " задачата не оправдава средставата ". " Ние сме правова страна. Лотарията не може да бъде държавна ", добави той.

Юристът също по този начин остро разкритикува предлагането на ГЕРБ да бъдат приравнени назанията за пълнолетни и малолетни причинители на тежки закононарушения. Че ще се работи в тази тенденция, стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и опечалените родители на грубо убитото 18-годишно момиче в Галиче. " Не мога да приема, че за всеки съответен случай се реагира със законодателни промени. Такова равнене на наказванията би било злополука. Пълното равнене ще покаже, че сме в интервала на Средновековието ", съобщи проф. Герджиков.

По мотив първите акции на основния прокурор Иван Гешев, той изрази мнение, че " не е неприятно тези, които имат такава власт, да я упражняват ". " Има хора, на които им се отдава да бъдат обвинители. Гешев има силата, устойчивостта. На мен персонално ми е мъчително за Нено Димов, само че вероятно има нещо, с цел да бъде по този начин ", посочи професорът. Той е безапелационен, че основният прокурор не е недостижим по конституция, макар че разполага с огромна власт. Според него промени в конституцията не би трябвало да се вършат непринудено. " Тя е главен закон и колкото е по-стабилен, толкоз по-добре за страната. Стабилността е значимо качество в едно законодателсство ", съобщи проф. Герджиков.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР