В комуникация сме с украинската страна и с ЕС за

...
В комуникация сме с украинската страна и с ЕС за
Коментари Харесай

Забраната на украинско зърно не решава проблема, призна Явор Гечев

В връзка сме с украинската страна и с Европейски Съюз за помощта за украинското зърни. Това стана ясно от чуването на земеделския министър Явор Гечев в отрасловата парламентарна комисия. България е подценена в помощта, макар че чакаме от Европа за над 16,5 милиона евро . Тази помощ няма да е заплащане на калпак, а Европейска комисия желае това да е подкрепено с данни. Затова и се работи да се отговори на европейските критерии за бистрота.

Отложено е съвещанието, на което Брюксел е трябвало да реши за спомагателните 10 милиона евро помощ. Все още не се знае по кое време ще е то. Чакаме си средствата, Но стана ясно, че си чакаме и спомагателните средства.
 Производители на олио си желаят украинския слънчоглед
Производители на олио си желаят украинския слънчоглед

От сектора се оплакаха на Европейска комисия от възбраната за импорт на украински селскостопански артикули

Оказва се, че имаме повече продукция, в сравнение с можем да изнесем. Само физическото прекъсване на вноса на украинско зърно въобще няма да позволи казуса, акцентира Явор Гечев. Той даже предвижда, че след месеци отново ще сме изправени пред същия проблем. Плащаме украинската рецесия от националния бюджет, съобщи министърът. 460 000 тона слънчоглед имат родните производители. 10 лв. на звук може да получат производителите на слънчоглед при единия вид, който разисква земеделското ведомство като поддръжката ще е за производителите на слънчоглед. 60 лв. може да е помощта при втория вид , при който се обмисля помощта да е и за търговците със слънчоглед. Третият и най-рисков вид е помощта да е на декар. Европейска комисия обаче може да го отхвърли. Самият Явор Гечев е песимистичен, че този вид ще мине.
 Европейска комисия ограничи вноса на украинско зърно и други аграрни артикули
Европейска комисия ограничи вноса на украинско зърно и други аграрни артикули

Забраната е " изключителна и краткотрайна ", само че може да бъде удължена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР