В Комисията за енергийно водно регулиране (КЕВР) се проведе встъпителна

...
В Комисията за енергийно водно регулиране (КЕВР) се проведе встъпителна
Коментари Харесай

КЕВР стартира европроект за оптимизиране на механизмите за пазара на газ у нас

В Комисията за енергийно водно контролиране (КЕВР) се организира встъпителна среща по плана „ Създаване и използване на регулаторни механизми за пазара на природен газ в България “, който се финансира от Европейската комисия. Основната цел е повишение на аналитичния и техническия потенциал на регулатора в създаването на нови методологии, правила, насоки и модели за пазара на природен газ в България. От нормативна позиция планът способства за привеждане на националния газов пазар в сходство с правната рамка на Европейски Съюз.

Представители на КЕВР подчертаха нуждата от актуализация на нормативната база на регулатора в няколко насоки - Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт, Указанията за установяване на цени за достъп и предпазване на природен газ, оценката на вложенията и разноските на газоразпределителните сдружения. От значително значение за Комисията е и уеднаквяването с европейските правила за установяване на категориите информация, представляваща комерсиална загадка, както и нейното потребление, предпазване и издание.

Предвижда се създаване на оферти за изменение на методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, въвеждане на методология за установяване на референтната цена на газопреносния оператор и правене на банален тарифен модел в сходство с Регламент (ЕС) 2017/460 на Комисията от 16 март 2017 година за определяне на мрежов кодекс за хармонизирани тарифни структури за транспорт на газ (Регламент (ЕС) 2017/460). По този метод ще се обезпечи бистрота и предвидимост за участниците на пазара.

Екипът по плана ще създаде оферти за изменение на Указанията з а одобряване на цена за достъп и предпазване в подземно газово вместилище, включващи положителните европейски практики. С това ще бъде улеснен достъпът на потребителите до хранилището.

Дейностите по плана плануват и правенето на Модел за оценка на вложенията и разноските на операторите на газоразпределителни мрежи предвид на приложението им в регулирането на цените. Той ще включва методика и критерии за обзор и оценка на вложенията на газоразпределителните сдружения, както и създаване на логаритъм за пресмятане на коефициент за възстановяване на успеваемостта при регулирането на цените

По отношение на разпоредбите за установяване на категориите информация, представляваща комерсиална загадка, нейното потребление, предпазване и издание ще бъде осъществен разбор на настоящите правила. Те ще бъдат обновени с оглед положителни практики на регулаторите в други държави-членки на Европейски Съюз.

На срещата бяха разисквани работен график на плана , включващ неговите стадии, задания и методологията, препоръчана от изпълнителя за осъществяване на плануваните действия, както и знаци за наблюдаване. Консултантската помощ по отношение на осъществяването на главните тематични насоки планува провеждането на семинари, съвещания, полемики и други действия. Крайният период за завършването на плана е юни 2025 година

На встъпителната среща КЕВР беше показана от ръководителя на Комисията доцент Иван Иванов, членовете на регулатора Александър Йорданов, Благой Голубарев и Пенка Трендафилова, както и от работната група по плана с присъединяване на специалисти от дирекциите „ Природен газ “, „ Правна “ и „ Обща администрация “. От страна на Генерална дирекция за поддръжка на структурните промени на Европейска комисия взе участие Лука Ди Донатантонио. В срещата се включи и екип на определения реализатор по плана - консултантската компания „ Триномикс “ и нейния сътрудник от Черноморския проучвателен енергиен център.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР