В Комисията по културата и медиите в Народното събрание се

...
В Комисията по културата и медиите в Народното събрание се
Коментари Харесай

Изслушаха кандидатите за СЕМ от парламентарната квота

В Комисията по културата и медиите в Народното събрание се организира чуването на претендентите за членове на Съвета за електронни медии от парламентарната квота, съобщи БНР.

На 27 април изтичат мандатите на двама членове на медийния регулатор от тази квота - Розита Еленова и София Владимирова. За техните места има трима претенденти - юристът Симона Велева и публицистите Пролет Велкова и Тодор Беленски.

Според журналиста Пролет Велкова, която е предлагането на " Демократична България " за член на Съвет за електронни медии, има потребност от детайлизиране на публичната задачата на публичните медии. Тя счита, че независимостта е първото изискване за ефикасната работа на Съвета за електронни медии.

„ Хората, които влизат в него, по мое разбиране, би трябвало да бъдат в действителност хора с престиж, хора с име, тъй като хора, които държат на името си, биха упорствали и на своята самостоятелност в доста по-голяма степен от по-малко известни и анонимни персони “, съобщи Велкова

Номинацията на " Продължаваме промяната " е Симона Велева – специалист по конституционно и медийно право. Тя се разгласи за възстановяване на достъпа до медийни услуги, за съдействие на Съвет за електронни медии с журналистическите факултети и за законови промени, свързани с финансирането на публичните медии.

" Въпросът с финансирането е директно обвързван с ръководството на Българското национално радио и Българската национална телевизия. Според мен механизмът сега, в който изпълнителният шеф самичък си избира управителния съвет и самичък си го назначава, а и се управлява самичък - тъй като той споделя кой да го управлява, е неефикасен. И тези два казуса вървят ръка за ръка ", уточни Велева.

" Възраждане " номинира журналиста Тодор Беленски. Той се разгласи срещу цензурата.

" Ако една позиция е, както някои сътрудници обичат да приказват, дезинформация, то това би трябвало да се потвърди, не да се цензурира, не да се не разрешава някой да разгласява нещо ", счита Беленски.

Очаква се изборът на новите членове на Съвет за електронни медии в пленарната зала да бъде незабавно след великденската почивка на депутатите при започване на май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР