В коментари за официално започващия днес лидерски форум на Г-20

...
В коментари за официално започващия днес лидерски форум на Г-20
Коментари Харесай

Известия: Среща на Джо Байдън с китайския ръководител Си Цзинпин е историческо събитие

В мнения за публично започващия през днешния ден лидерски конгрес на Г-20 в Индонезия редица съветски издания се стопират на извършени към този момент двустранни диалози в коридорите. Вчерашната първа персонална среща на президента на Съединени американски щати Джо Байдън с китайския началник Си Цзинпин без пресилване се подреди измежду най-важните политически събития на седмицата, написа " Известия ".

Тя обаче няма да спре Щатите и отсега нататък да възпират Китай в областта на високите технологии, ще продължат както опитите им да преустроят прекомерно значими софтуерни вериги, по този начин и идеологическото съревнование, предвижда пред вестника пекинският политолог Ши Инхун.

Изобщо няма признаци Съединени американски щати да анулират високите мита върху вноса от Китай. Ще се резервира съдействието в битката с климатичните промени, само че основно на равнище реторика, а практиката ще срещне пречки - несъвпадението на националните политики и конкуренцията за въздействие, разяснява той.



Американистът Малек Дудаков, приказвал пред " Взгляд ", не чака стопляне в американско-китайските връзки по-специално с оглед " много твърдата (...) настройка на Пекин по отношение на Съединени американски щати ". А и неотдавнашният 20-и конгрес на Китайската комунистическа партия очевидно ускори позициите на играчите, настояващи за конкуренция с Америка, споделя специалистът.

Ето най-важното за Русия: не се оправдаха догатките, че Си и Байдън ще се договорят за смяна в отношението на Пекин към Москва, прибавя изданието " Взгляд ".

Голяма част от публицистите, пристигнали на остров Бали да отразят деянията на " двайсеторката ", няма да бъдат позволени до тях, отбелязва " Росийская газета ".

Изцяло закрити за медиите ще бъдат съвещанията за продоволствената и енергийната сигурност, също и полемиката за световната архитектура на опазването на здравето. Най-важните международни въпроси ще бъдат разисквани от водачите в кулоарни срещи. Сред най-търсените ръководители е турският президент Реджеп Тайип Ердоган - поради дейното ходатайство на Анкара в зърнената договорка и открития му разговор с съветския водач Владимир Путин. Според медиите Ердоган разчитал да беседва на форума с Байдън. Дали обаче това ще стане след атентата в Истанбул и обществения отвод на Турция да одобри съболезнованията на Съединени американски щати като неискрени, пита се московският официоз.

Годишната среща на " двайсеторката " е затруднена от борбата на западните ѝ членове с Русия, обръща внимание " Комерсант ". Това е най-дълбокото разединение на групата в историята й; председателстващата Индонезия се пробва да избегне неуспех, а дружно с нея и другите незападни членки се пробват да върнат в дневния ред проблемите на световното развиване и ръководството на международната стопанска система в подтекста на трусовете, провокирани от санкционната война.

Междувременно в навечерието на срещата на Г-20 западни водачи от групата на " неприятните ченгета " във връзка с Москва един след различен ненадейно заговориха, че е вероятен разговор с Владимир Путин, който не взе участие в срещата на Г-20, прибавя изданието, като дава за образец изказвания на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, немския канцлер Олаф Шолц и президента на Франция Еманюел Макрон.

Съединени американски щати желаят да извърнат " огромната двайсеторка " против Русия; изходът от битката значително ще зависи от Индонезия, чийто президент Джоко Видодо се стреми да поеме значима роля на международната сцена, четем в " Независимая газета ".

Пред Видодо стои задачата да обезпечи най-малко сходство на консенсус, да издейства приемането на заключително официално съобщение. Той се обърна към страните от Европейски Съюз с молба да не приказват с толкоз плам против Русия, показва всекидневникът.

" Страните от АСЕАН, китайците, арабите, африканците, латиноамериканците изпитват голямо съмнение към Съединени американски щати. Те схващат, че задачата на американците е да запазят преобладаващата си позиция, все по този начин да диктуват личните си правила за решение на спорове. Между западния и незападния свят се е образувал един тип бездна ", разяснява ситуацията пред " Независимая газета " ориенталистът Дмитрий Мосяков. Той обаче не изключва " обособени офанзиви против Русия от страна на неутрални страни ".

Днес всички старания за съгласуваност в Г-20 са мощно затруднени по отношение на конфликтната обстановка в Украйна. Затова не изключвам разновидността на срещата въобще да не бъде подписан никакъв документ, да има единствено замяна на отзиви, защото западните участници ще упорстват за формулировки като " нахлуването на Русия в Украйна ", декларира пред изданието " Икономиката през днешния ден " ( " Экономика сегодня " ) икономистът Никита Маслеников.

Но " в случай че се оставят нещата, както са, без никакви съществени старания да се вземат решение взаимно очевидните проблеми на енергийната и продоволствената сигурност, проблемите с задълженията, инфлацията, забавянето в темповете на растежа и с климатичния дневен ред (...), това може да се трансформира в злополука ", акцентира съветският аналитик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР