В класацията за енергийния обрат България заема 92-ро място след

...
В класацията за енергийния обрат България заема 92-ро място след
Коментари Харесай

На Запад строят соларни инсталации, на Изток се давят в смог от въглища


В класацията за енергийния поврат България заема 92-ро място след страни като Йемен и Бангладеш. А цената на тока е нещо като „ свещена крава “ за политиците. Защо в Източна Европа часовниците се движат друго?

Природозащитници неслучайно приказват за нова " Желязна завеса ", която разделя Европа на две - според от отношението към фосилните източници на сила. И в действителност: до момента в който в Западна Европа се пробват да пестят сила, строят ветрогенератори и слънчеви съоръжения, на изток не престават да създават сила от въглища.

Факт е, че източноевропейските страни изостават доста в отбраната на климата. Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България са последни от страните-членки на Европейски Съюз в класацията за енергийния поврат. България, да вземем за пример, заема там 92-ро място и се подрежда след страни като Йемен и Бангладеш, се споделя на уеб страницата на Швейцарското общественоправно радио и телевизияSRF.

По същата тематика авторитетното немско списание „ Шпигел " преди време изясни за какво  и да сторят атомни централи, вместо да осъществят поврат в енергийните си тактики. Причината, съгласно изданието, не трябва да се търси в някаква нереална цивилизационна назадничавост на източноевропейците от Запада.

Едва 10% от хората в България се интересуват от световното стопляне
Редакцията предлага
По-скоро става дума за наследството от комунистическото минало на тези страни; за неприятното качество на постройките и жилищния фонд; за високата енергоемкост на промишлеността; и за едно общество, напълно погълнато от ежедневната си борба за оцеляване, заради което не може да се посвети на по-абстрактни тематики като световното стопляне.

В тази връзка „ Шпигел " цитира данни от предходната година, от които излиза, че приблизително 23% от интервюираните жители на Европейски Съюз считат световното стопляне за най-важен проблем на света..

Швейцарското радио и телевизия акцентира обаче, че източноевропейските държавни управления са тези, които са пропилели доста време, без да подхващат основни ограничения за възстановяване на енергийния баланс.

В Полша, да вземем за пример, 80% от добиваната сила е от въглища, а като разследване от това страната се дави в смог. От 50-те града с най-лош въздух за дишане на континента 33 се намират точно в Полша. Въпреки това държавното управление на страната не подхваща нищо против това. Включително и заради това, че 80 000 души в Полша са заети във въгледобива.

Цената на тока -   " свещена крава "  за политиците

Другият проблем се показва в това, че новите енергийни тактики могат да доведат до нарастване на цените на тока. „ А сметката за ток в Източна Европа е въпрос от политическа значимост, тъй като в годините на комунизма токът беше безпределно на ниска цена. Едно повишаване на тока би засегнало най-тежко точно бедните и възрастните хора, които живеят в остарели здания и имат най-ниските приходи, изяснява сп. „ Шпигел ".

Сигурно е илюзорно, че до 2030 година Европейският съюз ще успее да понижи нездравословните излъчвания с 55%, каквато цел сложи председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, написа на собствен ред швейцарската медия и напомня, че страни като Полша, Чехия, Унгария и Естония постоянно блокират решения на Европейски Съюз, свързани с енергийния поврат.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР