В киносалона на ВМА започна 67-ият извънреден събор на БЛС,

...
В киносалона на ВМА започна 67-ият извънреден събор на БЛС,
Коментари Харесай

Започна 67-ият извънреден събор на БЛС - обсъжда се НРД за 2018 г.


В киносалона на ВМА стартира 67-ият ексклузивен събор на БЛС, на който пред делегатите за гласоподаване ще бъде показан след спор новият рамков контракт за 2018 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Форумът продължава през днешния ден и на следващия ден и на него ще бъдат обсъждани проблемите на болничната и извънболничната помощ, а през втория ден ще бъде показан за разискване финансовия доклад за осъществяване на бюджета за 2017 година и поектобюджета за 2018 година Ще бъдат одобрени новите представители на бордовете по специалности и ще бъде одобрена визията на вестник „ Quo vadis ”.

Настроенията на събора зависят от съсловната група, към която принадлежим, тъй като ползите са разнообразни, съобщи пред БГНЕС доктор Борис Косаров от Перник. За нас, общопрактикуващите лекари, НРД не е по-добър от остарелия, тъй като са вкарани остарели текстове, които пречеха на работата ни, сподели той. Например, лимитира се срокът и опцията за изписване на медикаменти по-рано от плануваното в Наредба №4. Досега имахме опция да изписваме до 15 дни по-рано от датата, в която пациентите можеха да вземат медикаментите, в този момент този период се понижава до 5 дни, уточни доктор Косаров. Вкаран е текст за така наречен вторична профилактика, която е измислена, съгласно мен, въпреки да е подплатена със сериозна сума пари. Съгласно този текст ние сме задължени да консултираме здравите си пациенти според от това дали покриват избран брой точки по разнообразни критерии. Но нуждата да се съветва здрав човек персонално за нашето съсловие е необяснима и съставлява неефективно разходване на средства, сподели доктор Косаров. Това са част от аргументите, които ни карат да не сме съгласни с част от текстовете на НРД, добави той.

Ще има разногласия през днешния ден, няма по какъв начин, тъй като са доста проблемите, съобщи и доктор Радослав Иванов от Ловеч. Има доста положителни неща в НРД, само че има и такива, които би трябвало да се изяснят, продължи той. Доброто е, че ще има повече пари, повишението на средства за някои клинични пътеки. Съществува и подценяване на извънболничната помощ, удостовери доктор Иванов. Смятам, че през днешния ден по-компетентните измежду нас да ни разяснят тези въпроси, уточни той.

Вероятно ще има полемики през днешния ден, само че не знаем в каква посока ще се развият нещата, означи доктор Елена Веселинова от Варна. Не мога да изразя мнение за НРД, до момента в който не чуя какви са основанията на сътрудниците, въпреки всичко, нали за това се събираме. С отношение съм към проблемите, тъй като работя в болничната помощ и имам избрани запаси към НРД, сподели тя. Но дано чуем първо представянето на НЗОК - какви са концепциите им и оттова нататък ще приказваме, отсрочи за по-късно преценката си доктор Веселинова.

Гласуването на делегатите „ за ” или „ срещу ” подписването на НРД за 2018 година ще стартира през днешния ден в 17.45 ч./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР