В Кения нарастват призивите към Обединеното кралство да върне останките

...
В Кения нарастват призивите към Обединеното кралство да върне останките
Коментари Харесай

След смъртта на Елизабет II кенийците си искат главата на бивш племенен вожд

В Кения нарастват апелите към Обединеното кралство да върне останките на уважаван родов лидер, който се бори против колониалното ръководство преди повече от век . Койталел арап Самоей води в продължение на повече от 10 години, от 1895 година, гневна опозиция против построяването на " Лунатик експрес ", железопътна линия, свързваща Момбаса, кенийско пристанище в Индийския океан, с езерото Виктория, в Уганда, през Нанди, в Рифтовата котловина, напомня le monde.

Хиляди хора, които се причислиха към съпротивата против този план, бяха убити при потушаването на придвижването . Според кенийските историци колониалните управляващи са примамили Самоей на среща през октомври 1905 година, сякаш за договаряния за помирение, а в действителност с цел да гръмнат него и няколко от бойците му. Самоей, духовният лидер на народа Нанди, е обезглавен и главата му е отнесена в Англия като боен трофей, съгласно старейшините на общността на Нанди.
 Рядък случай на маймунска шарка в Обединеното кралство
Рядък случай на маймунска шарка в Обединеното кралство

Идентифицират всеки в непосредствен контакт със инфектирания, в това число хора, пътували със същия полет

След гибелта на кралица Елизабет II, която беше на посещаване в Кения през 1952 година, когато стана монарх , се надигнаха гласове, призоваващи Обединеното кралство да се оправи с жестокостите, осъществени от колониалния режим.Хората от Нанди упорстват за връщането на главата на Самоей в земята на неговите предшественици, с цел да му предложат уместно заравяне, апел, необятно публикуван и споделен в обществените мрежи в Кения. През 2006 година персонални движимости, принадлежали на племенния водач, бастун и пръчка, към този момент бяха върнати в Кения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР