В Кайро пристигнаха делегации на Хамас и Катар за преговори

...
В Кайро пристигнаха делегации на Хамас и Катар за преговори
Коментари Харесай

Започнаха преговорите за премирие между Израел и Палестина

В Кайро дойдоха делегации на Хамас и Катар за договаряния дружно с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ за реализиране на помирение в Газа. Израелска делегация не участва. Вместо това от Тел Авив са дали период на Хамас от една седмица да одобряват предлагането за прекъсване на огъня, заяви " Уолстрийт Джърнъл ".
Прочетете още
Делегация на Хамас дойде в Кайро от Катар за завършване на договорката. В египетската столица към този момент е и шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ. Снощи на уеб страницата на палестинската формация беше оповестено изказване, в което се споделя, че тя влиза в договарянията с положителна настройка.

" Ние от Хамас и палестинската опозиция сме решени да реализираме съглашение, което извършва настояванията на нашия народ за цялостно прекъсване на експанзията, евакуиране на окупационните сили, връщане на разселените, помощ и реорганизация, както и сериозна договорка за замяна. "

Източници от Кайро оповестяват пред международните организации, че по множеството точки има единодушие. От Тел Авив оповестиха, че ще изпратят представители на МОСАД единствено при позитивно развиване. Основното различие е дали примирието да е краткотрайно или непрекъснато. Хамас упорства да бъде комплициран завършек на войната, само че Израел не желае мир, до момента в който групировката продължава да е дейна в Газа.

В проектоспоразумението е записано 40-дневно прекъсване на огъня, до момента в който бъдат освободени оставащите 113 заложници в плен на палестинските бойци в подмяна на освобождение на палестински пандизчии от затвори в Израел. Американският държавен секретар Антъни Блинкен, че единственото, което стои на пътя на мира е Хамас.

" Очакваме да забележим в действителност дали те могат да одобряват да отговорят с " Да " на прекратяването на огъня и на освобождението на заложниците. Реалността в този миг е, че единственото затруднение сред народа на Газа и прекратяването на огъня, това е " Хамас ", сподели Антъни Блинкен - държавен секретар на Съединени американски щати.

И през днешния ден израелската войска нанесе удари против линията, извършени са и обиски на Западния бряг. А френското издание " Монд " заяви, че предишния месец въоръжени групи са откраднали 66 милиона евро от " Банката на Палестина " в град Газа.

Кражбата е осъществена в границите на три дни - в първия ден въоръжените групи проникват в помещението, където са сейфовете и са откраднати касите с пари, с които се зареждат банкоматите. На идващия ден е взривен циментов сейф, а на третия ден е нападнат различен клон на банката. Освен това израелската войска е конфискувала десетки милиони долари от " Банката на Палестина ", с цел да се попречи на " Хамас " да постави ръка върху тези пари.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР