В късната неделна вечер на 18 септември станахме свидетели на

...
В късната неделна вечер на 18 септември станахме свидетели на
Коментари Харесай

Филм на National Geographic показа приоритетите на туризма у нас

В късната неделна вечер на 18 септември станахме очевидци на неповторим филм за България, излъчен по телевизионния канал на великия National Geographic. Става дума за гледаната от стотици милиони фенове по целия свят поредност „ Европа отвисоко “, чиито четвърти сезон тази есен стартира точно с епизод за нашата страна.

В него видяхме необикновен професионализъм и неповторими фрагменти на подбраните от създателите забележителности от България. Но фона на заливащия ни от множеството български медии негативизъм и напълно негативни вести – убийства, наводнения, произшествия, направи усещане извънредно позитивният звук към нашата Родина. Общ извод от кино лентата е, че живеем в прелестна страна, с чудесни хора и невероятни забележителности. Дори когато ставаше дума за грозните жилищни блокове от епохата на социализма, създателите на кино лентата са оптимисти и ги съпоставят с новите величествени градежи – знак на излизането на България от сянката на комунистическото си минало. Тук ще кажа, че кино лентата е юридически напълно от непознат екип, в чиито справедлив взор не би трябвало да се съмняваме.
-->
Но филмът „ България отвисоко “ има и различен, доста значим аспект. Там специалистите на National Geographic ясно и тъкмо показват кои са целите на туризма в България. А това дружно с обичайните прелестни морски плажове и чудни планини са няколко обекти на културния туризъм. Става дума за Велико Търново с прелестния театър „ Звук и светлина “, танците на почитателите на Петър Дънов на Седемте рилски езера, паметника на Бузлуджа и други



Сред археологическите обекти бе селекциониран само скалният град Перперикон. И в това няма нищо чудно, тъй като надали има по-величествена панорама от този незабравим архитектурен отбор, сниман от въздуха. И направените от дрон професионални панорами в действителност стопират дъха на феновете!

Така филмът на National Geographic дава явен отговор на един въпрос, който към момента витае в общественото пространство – кои са най-важните за развиването на културно-историческия туризъм в България обекти. И този отговор е на безпристрастни задгранични експерти, които познават детайлно всяка известна културна забележителност на Земята.

Дано и в България повече да се постанова да се изяснява кое би трябвало да се финансира и развива посредством Националния бюджет. Нещо, което се наложи да вършим през цялото лято и то – за жалост, безрезултатно!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР