В Картата на дългосрочните нужди от здравни услуги и инвестиции,

...
В Картата на дългосрочните нужди от здравни услуги и инвестиции,
Коментари Харесай

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа

В Картата на дълготрайните потребности от здравни услуги и вложения, призната от Министерски съвет, особено място е отделено на болничните педиатрични грижи, най-много поради високите равнища на детска смъртност.

През 2021 година в България са умряли 326 деца на възраст до 1 година (301 за 2020 г.), като коефициентът на детската смъртност е 5.6‰ за 2021 година при 5.1‰ за 2020 година Анализът на умиранията при децата до 1-годишна възраст по аргументи демонстрира, че максимален е броят на умрелите заради някои положения, зараждащи през перинаталния интервал - 134 (41.1%). Следват вродените аномалии, деформации и хромозомни аберации - 59 (18.1%), заболявания на органите на кръвообращението (10.7%) и заболявания на дихателната система (10.4%). Тези 4 класа обуславят 80.3% от всички умирания на деца до 1-годишна възраст.

Перинаталната детска смъртност през 2021 година се усилва и е 8.8 на 1 000 родени деца,

при междинния индикатор за Европейски Съюз (6.2%%). Неонаталната детска смъртност след 2000 година демонстрира годишна наклонност за понижаване, само че през 2021 година се усилва и доближава 3.1% като се приближава до междинната стойност в Европейски Съюз на този индикатор (2.4%). Постнеонаталната детска смъртност също демонстрира наклонност на понижаване и през 2021 година доближава 2.4 на 1 000 живородени без умрелите до 28-ия ден. Средната стойност за Европейски Съюз е 1.1% - над 2 пъти по-ниска от тази за България. Интегралният индикатор, характеризиращ вероятността за умиране на децата преди постигане на 5-годишна възраст, е с два пъти по-високо равнище от междинното за Европейски Съюз.

Според създателите на Националната карта тези индикатори са съществени знаци за равнището на здравната грижа, въпреки че върху тях огромно въздействие оказва и равнището на обществено благоденствие и метод на живот. Въпреки провеждането на частични интервенции в региона на майчиното и детско здраве, в България към момента липсва цялостна и интегрирана национална политика, която да подсигурява нужната конструкция, запаси и организация на педиатричната помощ, приспособена към потребностите на българските деца.

Данните за приетата в болница заболеваемост при децата до 18 години демонстрират, че през 2021 година в болнични заведения са лекувани 168 675 деца или 142 хоспитализации на 1 000 деца. В структурата на приетата в болница заболеваемост по класове заболявания по МКБ водещи са Клас X Болести на дихателната система (28.9%), на второ място са Клас XVI. Някои положения, зараждащи през перинаталния интервал (11%), следвани от Клас XIX. Травми и отравяния (9,8%). (фиг.39)

В обособените области на страната се следят

обилни разлики в честотата на хоспитализациите,

които се обуславят както от структурата и потенциала на съответната педиатрична мрежа, по този начин и от обществения статус на живеещите в съответната област.

Разкритите профилирани педиатрични кревати в страната са 3935, от които 1450 кревати по неонатология и 2485 кревати по педиатрия. От леглата по педиатрия единствено 215 са профилирани по профилните детски специалности и са разкрити в лечебни заведения в градовете София, Варна и Плевен. „ В тази връзка следва да се има поради, че според медицинския стандарт „ Педиатрия “ високоспециализирани действия в целия обсег на детската патология могат да се правят и в общопрофилни педиатрични структури с III равнище на подготвеност, т.е. неналичието на разкрити профилирани кревати не е единствен аршин за липса на потенциал за оказване на високоспециализирана педиатрична грижа “, споделят създателите на Картата.

Осигуреността с кревати в областите варира доста - от 0,77 на 1 000 деца в област Перник до 4,55 на 1 000 деца в Област Пазарджик, което мъчно би могло да бъде обяснено с вариации в здравни статус на децата. Тези диспропорции се понижават на районно равнище, само че остават значими. Съгласно методологията, употребена при създаването на Националната здравна карта на България, потребностите от педиатрични кревати се дефинират за всяка област в сходство с съответните здравно-демографски индикатори за региона и спецификата на районната здравна мрежа, при придържане към следните индикативни стандарти за осигуреност по обособените типове кревати. Според Евростат осигуреността с педиатрични кревати би трябвало да е 1,63 на 1 000 деца (приравнено към 0,30 на 1 000 души население), а с неонатологични - 0,82 на 1 000 деца (приравнено към 0,15 на 1 000 души население).

При използване на тази методология в страната се открива нужда 2063 кревати в структури по педиатрия, от които 1754 кревати за базова педиатрична помощ на местно/областно равнище, 206 кревати за покриване на потребностите от профилирана педиатрична помощ на районно равнище и 103 кревати за покриване на потребностите от високоспециализирана педиатрична помощ. Необходимите кревати по неонатология са 1032 неонатологични кревати, от които 723 кревати за базова неонатологична помощ на местно/областно равнище, 206 кревати за покриване на потребностите от профилирана педиатрична помощ на районно равнище и 103 кревати за покриване на потребностите от високоспециализирана педиатрична помощ.

Анализът на данните за актуалното положение на педиатричната помощ в страната демонстрира, че на регионално ниво 

е обезпечен задоволителен потенциал за покриване на 3-то равнище на болнично обслужване

(базови болнични услуги) в обсега на специалността педиатрия, който надвишава избраните потребности при актуалният брой на детското население на страната.

По данни на НЦОЗА годишната приложимост на педиатричните кревати през 2021 година е 52%, т.е. в действителност употребяваните легла  са 1292. Доколкото, даже и съгласно оптимистичните демографските прогнози, този брой няма да се усилва, то този потенциал е в положение да покрие и дълготрайните потребности от педиатрични грижи в болнични условия. По-детайлния разбор на обстановката по области обаче демонстрира, че част от този болничен потенциал е обезпечен в дребни лечебни заведения с локално значение, които обезпечават добър достъп до болнични услуги, само че са с изчерпващи се благоприятни условия във връзка с даването на качествени и сложни педиатрични грижи на място. Често тези лечебни заведения реализират трансфер на пациенти до по-големите лечебни заведения с регионално значение.

Необходимо е да се откри добър баланс сред опциите за добър достъп и даване на услуги в общността и гарантирането на подобаващото равнище на болнично лекуване. В тази връзка от основно значение е поддръжката за педиатричните структури на равнище област, които могат да обезпечат нужния размер и качество на грижата за дребните пациенти. Това са структури в лечебни заведения за болнична помощ - многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, които разполагат с благоприятни условия за реализиране на активност по главните медицински специалности, имат обезпечен непрестанен незабавен банкет в режим 24/7, проведен в Спешно поделение с минимум II равнище на подготвеност, ситуирани са в градове с 3-то или 4-то равнище с капацитет за прекосяване на 3-то равнище, както и в столицата и градовете от 2-ро равнище, когато потенциала на структурите с районно значение не е достатъчен; в градове с най-висока централизация на обществени и медико- обществени услуги за деца и образователни заведения, които могат да бъдат подкрепени с потенциала на педиатричната конструкция и градове с най-благоприятно демографско развиване - възрастова конструкция, коефициент на възрастова взаимозависимост, ритъм на динамичност на детското население и други

Според картата на територията на всяка област би трябвало да се обезпечи най-малко една такава педиатрична конструкция, която се явява

регионален център за координирана педиатрична грижа,

реализира интеграция на услугите и връзка сред педиатричните структури с локално значение и тези с районно и национално значение. Тази конструкция следва да има нужния потенциал за даване на болнични услуги в границите на избраните потребности от кревати на равнище област. Останалите педиатрични структури в съществуващи лечебни заведения на територията на съответната област, могат да бъдат подкрепяни до откритите локални потребности при съществуване на локален потенциал и поддръжка от локалната власт и общността.

В Националната карта изключително значение се отдава на обезпечаването на народен център за сложно лекуване на деца (Национална детска болница), интегриращ болнични и амбулаторни услуги в региона на диагностиката, лекуването и наблюдението на деца със болести в обсега на всички медицински специалности. Основна характерност на центъра ще е обезпечаването на комплексност на диагностика и лекуването и използване на високоспециализирани медицински действия, обезпечени с високотехнологична инсталация и способен медицински личен състав, като всичко това ще се дава в приветлива и приспособена към детската душeвност среда.

Центърът ще е водещо звено за консултативна помощ във връзка с останалите структури от националната педиатрична мрежа и за образование на медицински експерти.

Анализът на данните за осигуреността с кревати по неонатология демонстрира, че на национално, районно и регионално равнище е налице нужния потенциал за посрещане на потребностите от неонатологична помощ.

Във всички области на страната (с изключение на област Видин) има функциониращи структури по неонатология с минимум II равнище на подготвеност, осигуряваща базово равнище болнична неонатологична помощ - в градовете регионални центрове от 1-во, 2-ро и 3-то равнище. Във всички райони на страната - в градове от 1-во и 2-ро равнище има функциониращи структури по неонатология с III равнище на подготвеност, осигуряващи профилирана болнична неонатологична помощ. На територията на гр. София има функциониращи 3 структури по неонатология, осигуряващи високоспециализирана неонатологична помощ за новородени деца от цялата страна. По данни на РЗИ структурите по неонатология са добре обезпечени с материално-техническа база и запаси, вследствие на дълготрайна политика за поддръжка на неонатологичната помощ в страната, в това число посредством средства от Европейски Съюз. На актуалният стадий оценката е, че не са нужни целеви вложения в тази сфера.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР