В Калифорния този уикенд предстои един от най-интересните и дългоочаквани

...
В Калифорния този уикенд предстои един от най-интересните и дългоочаквани
Коментари Харесай

Толкова са сладки: Защо хората харесват грозни кучета

В Калифорния този уикенд следва един от най-интересните и дълго чакани състезания в света – този за най-грозно куче, оповестява BBC.

Смачкани муцуни, криви зъби, изпъкнали очи и настръхнали мустаци са главните „ преимущества “ на кандидатите, всред които съдиите ще дефинират спечелилия.

Удостоените с тази съмнителна чест разтапят сърцата на феновете на животни, а нелицеприятните фотоси на домашни любимци бързо стават вайръл в обществените мрежи.

На какво обаче се дължи това да намираме грозните животни за толкоз сладки, пита BBC.

Еволюцията играе значима роля. Според австрийския зоолог Конрад Лоренц привличането на хората към детски черти, като огромни очи, огромни глави и безформени тела, е еволюционна акомодация, която оказва помощ на възрастните да се грижат за потомството си, гарантирайки оцеляването на типа. През 1943 година Лоренц назовава тези черти " бебешка скица ".

Затова необичайно изглеждащи животни провокират у хората реакция на любов и присъщ инстинкт за развъждане и отбрана.

Инфантилните характерности усилват " защитното държание, вниманието и желанието за грижа " на индивида към индивида и понижават " вероятността от експанзия към бебето ", споделя Марта Борги, откривател от Istituto Superiore di Sanità в Рим, която е проучила по какъв начин бебешката скица се отнася към взаимоотношението сред хората и животните.

Проучване от 2014 година, извършено от Борги и други откриватели, открива, че концепцията за " симпатичност " е твърдо заложена и се развива в доста ранна възраст, като децата на тригодишна възраст демонстрират желание към животни и хора с огромни очи, чипи носове и кръгли лица.

" Реакцията към детските лицеви черти при кучетата и котките се появява доста рано по време на нашето развиване ", добавя Борги.

Изследователите проучват придвижванията на очите на деца на възраст от три до шест години и откриват, че те са по-съсредоточени върху изображения на кучета, котки и хора, които са цифрово модифицирани, с цел да им се придадат засилени детски черти.

Те помолили децата да оценят изображенията по канара от едно до пет, като едно е " не е сладко ", а пет - " доста сладко ". Децата оценили кръглите лица с високи чела, огромни очи и дребни носове като по-сладки от тези с по-малко детски черти.

" Доказахме, че бебешки детските черти при кучетата и котките въздействат върху възприемането на " сладкото " при децата ", добавя още Борги.

Съществуват и други фактори, свързани с културата, които обуславят манията по грозните животни.

" Уродливостта е съвременна ", споделя Роуена Пакър, учител по държание и хуманно отношение към животните в Кралския ветеринарен лицей към Лондонския университет в Обединеното кралство.

Според нея, това частично се дължи на обществените медии, където доста звезди и инфлуенсъри демонстрират домашни любимци като мопсове и френски булдози.

Но тази наклонност провокира съществени опасения за хуманното отношение към животните. Ветеринарните лекари приканват хората да не избират тъкмо тези породи кучета, защото те страдат от съществени здравословни проблеми. Мопсовете и френските булдози, които са селективно развъждани, постоянно имат усложнения с дишането, кожни инфекции и очни болести.

Проучване от 2022 година твърди, че мопсовете " към този момент не могат да се смятат за типични кучета от здравна позиция ", защото се сблъскват с доста съществени здравословни проблеми. Вероятността мопсовете в Обединеното кралство да страдат от едно или повече здравословни разстройства всяка година е съвсем два пъти по-голяма спрямо други породи, се добавя в изследването.

През лятото мопсовете също са изложени на риск от топлинен удар, защото мъчно контролират телесната си температура. Заради дребните им ноздри и тесни дихателни пътища, охлаждането на тялото се затруднява в горещините. В резултат на това доста мопсове издават хъркащи звуци, които хората постоянно считат за " сладки " и отразяващи личността на кучето, споделя Пакър. " Но това в действителност е симптом за запушени дихателни пътища. "

Въпреки многото си здравословни проблеми мопсовете остават известни. По данни на Кралския ветеринарен лицей в интервала 2005-2017 година се следи петкратно нарастване на регистрациите на мопсове в Кенъл клуба - националния указател на кучетата в Обединеното кралство.

Американският киноложки клуб показва мопса като 35-ата най-популярна порода кучета от общо 280 регистрирани породи. Френският булдог, друго брахицефално куче, предходната година за първи път стана най-популярното куче в Съединени американски щати по брой регистрации.

Сред другите аргументи булдозите да са толкоз харесвани, е мощно изразеното набръчкване на кожата им. Експертите обаче споделят, че това също е проблем. " Ефектът на нагънатата кожа отразява малформации в гръбначния дирек - прешлените им към този момент са деформирани, което може да докара до цялостен куп неврологични болести. ", добавя Пакър.

Специалистите са безапелационни: въпреки изпъкналите очи и криви муцуни да ни карат да се усмихваме, може би би трябвало да преразгледаме манията си по " грозно-сладките " домашни любимци.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР