В живота на североамериканските индианци, идването на белите донася коренни

...
В живота на североамериканските индианци, идването на белите донася коренни
Коментари Харесай

Светът на белите хора е болен и затова той трябва да умре ~ Речта на Лудата Мечка (Crazy Bear)

В живота на североамериканските индианци, идването на белите донася коренни промени. Привичният им метод на живот, основаващ се на естетика и духовно единение с целия свят, рухва. Всичко, което епохи наред те смятат за свещено, е разрушено от белите. Отчаянието поражда нерадостни мисли и един опит, остарелият живот да се възвърне – движението на т. н. Танц на духовете (1889-1890). Това обезсърчение проличава в думите на Лудата Мечка, изречени преди съвсем един век.

 (Crazy Bear)

Сега към този момент няма нищо. Животът беше преди. Сега просто седим неподвижно и чакаме гибелта. Ала ти не мисли, че гибелта ме плаши. Всичко на този свят умира. Даже скалите се разрушават от времето. Само Майката Земя и Небето са безконечни. Но на мен ми е тежко на сърцето от мисълта, че не умрях по-рано, че към момента съм жив, а животът го няма.

Нашият свят бе свободен свят. Свободата стоеше над всичко. Но аз чак в този момент разбрах това. Днес се раждат деца на нашите деца. Старците им описват за великите времена на лакота, когато народът ни можеше да пътува и ловува където си пожелае – на никое място не се издигаха огради, препречващи пътя ни. Ала родените през днешния ден към този момент не могат да схванат това. Аз знам, че животът може да бъде друг от днешното битие, само че моите внуци няма да знаят това. Ние съвсем не боледувахме. Дишахме чист въздух и ядяхме дивечово месо – от свободни, мощни животни. Белите не ни принуждаваха да вървим на учебно заведение, нито пък да се молим на техния господ. Околният свят, приятелю мой, бе за нас това, което за вас е мъдрата книга. Ние четяхме по листата, по тревата, по пясъка, по камъните. Животните и птиците деляха с нас суровостта и нежността на Земята. Всичко живо бе наш родственик. Но белият човек не мислеше по този начин. Той не разбираше по какъв начин е допустимо дървото и реката да се явяват наши роднини. Целият свят, като се изключи него самия, му се струваше обитаем с диви и рискови твари – зверове и индианци. И той запoчна да изтребва нашето огромно семейство.

Изчезнаха бизонът, лосът, еленът. Оредяха нашите гори. Земята е майка за всички нации, а белият пришелец свада корема й със своя плуг. Отначало мислехме, че белите са просто глупави и слаби, та поради това не схващат езика на другите същества. Оказа се обаче, че те са луди. В кръвта им тече прекалено много неприязън и тя отравяше белите хора. Горчиво скърбя, че изобщо им позволихме да обхванат в нашите земи. Но белким можехме да знаем, че са толкоз разнообразни от нас? Как можехме да предположим, че чуждоземците ще измислят свои закони на живота, а няма да последван безконечния порядък на Великата Тайна, която е създател на всичко съществуващо!

В сърцето ми се е загнездила огромна мъка…Приятелю, твоето племе е голямо, аз видях вашите градове, твоите братя са неизброими. Предай им нашите думи посредством твоята хартия. Ние много ти разказахме. Словото не трябва да пада на земята и да се трансформира в прахуляк. То се ражда за каузи, излетява като птица и кръжи над нас постоянно, с цел да могат хората да го употребяват.

Когато към този момент не живеехме на независимост, Ниският Бик ни донесе от страната на змиите [т.е. шошоните, бел. ред.] вестта за един прорицател, който твърдял, че отминалите времена ще се върнат, земята ни ще се очисти от белия човек, още веднъж ще се появят стадата коне и бизони, ще се завърнат нашите починали воини… Мнозина повярваха и започнаха да извършват Танца на духовете, както учеше ясновидецът…Аз зная, че неговото предсказване ще се извърши. Големият Крак и доста други паднаха от патроните на бойците, само че белким с това може да се спре едно знамение? Не знам какъв брой скоро то ще се сбъдне, само че това сигурно ще стане. Светът на белите хора е болен и по тази причина той би трябвало да почине. Тогава ще се върне животът.

Мато Уитко ~ Лудата Мечка ~ Оглала Лакота

Източник:
Снимки: wikimedia.org, pinterest.com; заглавна ~ Seated, L to R- Yellow Bear, Red Cloud, Big Road, Little Wound, Black Crow; Standing, L to R- Red Bear, Young Man Afraid of his Horse, Good Voice, Ring Thunder, Iron Crow, White Tail, Young Spotted Tail, ca. 1860-1880

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР