Горски пожари в Хавай: Шефът на службите за спешна помощ на Мауи подаде оставка след критики относно решението да не се активират сирените

...
В изявление на кмета на окръг Мауи Ричард Бисен се
Коментари Харесай

В изявление на кмета на окръг Мауи Ричард Бисен се казва, че г-н Андая е подал незабавна оставка поради здравословни причини.

„Като се има предвид сериозността на кризата, пред която сме изправени, моят екип и аз ще назначим някого на тази ключова позиция възможно най-бързо и очаквам с нетърпение да направя това съобщение скоро“, каза г-н Бисен.

Image: Damage in Lahaina, причинена от смъртоносни горски пожари на остров Мауи в Хавай Снимка: Kyodo/AP

Оставката се подава един ден, след като г-н Андая се появи за първи път на пресконференция, която дойде повече от седмица след като катастрофата унищожи или повреди 2200 сгради и са причинили щети за около 5,5 милиарда долара.

Стотици хора остават в неизвестност.

Някои жители на Мауи казват, че животите са можели да бъдат спасени, ако са се включили сирените за спешна помощ, но агенцията на г-н Андая е избрала против използването им, заявявайки, че биха били неефективни и объркващи.

Семейството на жертвата на пожара в Мауи „знаеше, че нещо не е наред“ в деня на избухването на пожара – като те се „надяват на отговори“ за смъртта на дядото

„Обществеността е обучена да търси по-високо място в случай, че сирената е задействана“, каза г-н Андая по време на пресконференцията в сряда, която на моменти стана напрегната от репортери постави под съмнение реакцията на правителството по време на пожара.

„Ако включихме сирената онази нощ, страхуваме се, че хората щяха да отидат маука (към планината) и ако случаят беше такъв, те щяха да отидат в огъня“, каза г-н Андая.

Системата за сирени е създадена след цунами през 1946 г., което уби повече от 150 на Големия остров, и нейният уебсайт казва, че може да се използва за предупреждение за пожари.Въздушни кадри показват опустошение на Хаваите

Прочетете повече:

Губернаторът предупреждава, че десетки други може да са мъртви
Драматични изстрели преди и след показват въздействието на пожар

Междувременно, Президентът Джо Байдън, който тепърва ще посети Хаваите, обеща в четвъртък, че правителството на САЩ ще остане непоколебимо в ангажимента си да помогне на хората от Мауи да се възстановят.

В кратко видео г-н Байдън каза, че федералното правителство вече изпрати стотици служители за спешна помощ, хиляди ястия и основни консумативи като легла и одеяла в опустошения град.

„Ние ще бъдем с вас толкова дълго, колкото е необходимо, обещавам ви,“ каза г-н Байдън.

Байдън ще посети Хаваите в понеделник

Президентът планира да пътува до Хаваите в понеделник, за да разгледа опустошенията и да се срещне с хора, които първи са реагирали и оцелели.

Обратно в щата на Тихия океан , главният прокурор на Хавай Ан Лопес каза в писмено изявление в четвъртък, че ще назначи частна агенция на трета страна, която да разследва и прегледа как държавните и окръжните служители са реагирали на горските пожари.

Губернаторът на Хавай Джош Грийн е възложи на г-жа Лопес да извърши цялостен преглед на действията, предприети преди, по време и след горските пожари.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР