В изящното пространство на Музей-галерия „Анел” се състоя вернисажът на

...
В изящното пространство на Музей-галерия „Анел” се състоя вернисажът на
Коментари Харесай

Проф. Емил Николов откри ретроспективна изложба

В изящното пространство на Музей-галерия „ Анел” се състоя вернисажът на юбилейната галерия живопис с определени творби на проф. Емил Николов, заяви " Труд бг ". Заради пандемичните ограничавания проф. Николов отсрочи отбелязването на 80-годишнината си две години, само че експозицията към този момент грее в благосъстояние от цветове, симбиоза на разнообразни техники, послания, които са апотеоз на виталната буря и основават пролетно въодушевление у феновете на неговото картинно майсторство.

Гостите бяха приветствани персонално от притежателя на галерията Ангел Симеонов – стихотворец и колекционер, а за изобразителния почерк на проф. Николов приказва Карина Попова, млад изкуствовед: „ Цветовете постоянно са вълнували Емил Николов и посредством тях тях той съумява да ни преведе през една богата естетическа линия, носеща в себе си история. А историята при художника стартира с монументалното изкуство – фрески, които са огромно културно благосъстояние за България, както и керамика, и дърво.

Чрез днешната експозиция Емил Николов прави мост от предишното към сегашното с живопис, наситена с изразителен рисунък и прочувствени акценти. В работите откриваме компилация от техники, авторски и майсторски развити. В някои от творбите като че ли има намек за нереалното, само че освободено от наименуване. Независимо от свободата на техниките – свободни разливания, наслоение на цветове, структури и линии, композицията постоянно остава стабилната и прави картината уравновесена. В тези картини липсва бърборене, еснафщина и илюстративност”.

Изложбата е отворена за посещаване от 28 април до 18 май 2022. Емил Николов е дълготраен учител в НХА. Той е създател на десетки фрески, релефи и мозайки в цялата страна, а на студентите обича да споделя: „ Всяка картина е основана от страст, само че в нея е належащо да има темперамент и стил”.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР