В изпълнение на управленската програма на правителството за 2017-21г. Министерство

...
В изпълнение на управленската програма на правителството за 2017-21г. Министерство
Коментари Харесай

Сачева обяви какво увеличение на минималната заплата ще предложи за 2021 г.

В осъществяване на управническата стратегия на държавното управление за 2017-21г. Министерство на труда и обществената политика /МТСП/ ще предложи размерът на минималната работна заплата за 2021 година да нарасне на 650 лева Това сподели министърът на труда Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е в границите на постоянния парламентарен надзор в отговор на въпрос на депутати от левицата.

Министър Сачева съобщи, че договарянията за въвеждане на механизъм за установяване на минимална работна заплата, се водят в унисон с една от водещите начинания в Европейски Съюз всички служащи в съюза да са предпазени от обективна минимална работна заплата. България е подкрепила общи насоки от рекомендация за въвеждане на минимална работна заплата, съгласно която, всяка една страна съгласно икономическото си развиване и националните си обичаи, може да дефинира размерът на минималната работна заплата, уточни Сачева.

В имитация депутата Надя Клисурска от "БСП за България " настоя, че още веднъж административно ще бъде повишен размерът на минималната работна заплата, без въвеждане на ефикасен механизъм за нейното установяване. В България заплатите са пет пъти по-ниски по отношение на междинната европейска заплата, означи депутатът.

Клисурска установи, че трудът на българския служащ е мощно недооценен и посочи, че в развитите европейски страни добавената стойност се връща в по-голяма степен при служащия, в сравнение с при вложителя и това по думите й трансформира тези страни в привлекателен център за работната мощ. Клисурска разяснява, че за 2020 година минималната часова ставка е 3,63 лева, което е значи, че под 20 % от направената добавена стойност се е прибирала назад при служащия под формата на работна заплата. Минималната работна заплата следва да се обвърже най-малко с 30 на 100 от добавената стойност, настоя депутатът.

На въпрос на левицата, обвързван с обезпечения най-малък приход, и идната бюджетна процедура за 2021 година, министър Сачева уточни, че такава смяна не се планува.

"Това не значи ограничение на опциите за съответна поддръжка на хората, които са изпаднали в сериозна обстановка ", уточни Сачева. Като образци в тази връзка бяха посочени помощите, отпускани на родителите на деца до 14 години, които би трябвало да останат у дома във връзка със здравните ограничения във връзка COVID-19, както и нови еднократни помощи, в това число за родителите на осмокласниците. "Имаме подготвеност за нови съответни реакции при всяка нововъзникнала обстановка ", разяснява министър Сачева.

Министър Сачева осведоми, че в края на месец октомври пред Народното събрание ще бъде показан разбор за изработването на нов Кодекс за обществена поддръжка, в който ще бъдат наранени и тези тематики.

Анализът е предоставен на екип от Българската академия на науките и специалисти на общественото министерство и ще бъде показан пред депутатите в период до 31 октомври, обясни министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР