В изпълнение на поетите ангажименти по линия на Евратом и

...
В изпълнение на поетите ангажименти по линия на Евратом и
Коментари Харесай

Зам.-министър Николов: Правителството работи активно за реална диверсификация на доставките на ядрено гориво

В осъществяване на поетите задължения по линия на Евратом и за понижаване на зависимостта от един снабдител, изключително в подтекста на актуалната геополитическа конюнктура, българското държавно управление е подхванало ограничения и работи интензивно за реализиране на действителна диверсификация на доставките на нуклеарно гориво за атомната ни централа.

Основен приоритет в тези старания остава спазването в най-висока степен на нуклеарната сигурност и гарантирането сигурността на енергийните доставки “. Това сподели заместник-министър Данаил Николов на инициирана от Европейска комисия среща на високо ниво за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за реактори вид ВВЕР, извършена в Брюксел. Заместник-министър Николов бе придружаван от господин Иван Андреев, изпълнителен шеф на БЕХ и специалисти от Министерството на енергетиката. Българската делегация срещна участниците с настоящата нуклеарна политика на страната и съответните стъпки, които България осъществя по програмата за диверсификация на доставките на гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. В срещата участваха представители на държавните органи и ръководители на нуклеарните компании/оператори от Чехия, Унгария, Словакия и Финландия. Комисията беше показана от заместник-генералните шефове на Генерална дирекция „ Енергетика “ господин Масимо Гариба (ядрена енергетика) и госпожа Мехтилд Вьорсдьорфер (сигурност на енергоснабдяването), както и от шефа на дирекция „ Ядрена енергетика, сигурност и ITER “, господин Ян Панек и заместник-генералния шеф на Агенцията по доставките на Евратом, господин Стефано Чикарело.

Държавите-членки показаха настоящото положение на стратегиите за дииверсификация на доставките на нуклеарно гориво, като акцент бе подложен на търсенето на опция на съветското гориво за реактори вид ВВЕР-440. Участниците в срещата реализираха консенсус да се работи целеустремено за предпочитано понижаване на зависимостта от Русия, като се обезпечи ефикасна конкурентна среда за различните производители на гориво за ВВЕР-440 без да се прави компромис с нуклеарната сигурност.

В рамките на срещата беше показана и цялостна картина на енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз от природен газ, нефт и други, както и отражението на признатите против Руската Федерация наказания. Участниците разгледаха и настоящото положение на лицензионните процеси за свежо нуклеарно гориво и съдействието с украинските управляващи. От страна на Агенцията по доставките на Евратом бяха показани рекомендации за диверсифициране и възстановяване на сигурността на снабдяването с нуклеарно гориво. Акцент беше подложен върху оценката на рисковете и готовността за реакция; разделянето на договорите, свързани с услуги за конверсия/обогатяване; спомагателните лицензионни задания, като да вземем за пример идентифициране на транспортни направления за доставка, контейнери; както и договорни разпореждания, позволяващи тестване на различни горива и трансфер на нужната информация на трети страни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР