В изложбената зала на Археологически музей – Варна, ул. Мария

...
В изложбената зала на Археологически музей – Варна, ул. Мария
Коментари Харесай

Най-тежката българска клетва, която никога не бива да произнасяте: Петел да не ти...

В изложбената зала на Археологически музей – Варна, ул. „ Мария Луиза “ 41 ще се открие етнографска галерия „ Петелът – слънчевият знак в човешкия обичай и просвета “. Това е частна сбирка на Пламен Георгиев от гр. Враца, който в продължение на 4 години събира предмети от българския и международния обичай и просвета, с изображения и фигури на петел.

Откриването на експозицията ще е на  На 5.12.2017 година (вторник) от 16 ч.
Според китайския хороскоп 2017 година е Годината на Огнения петел. Тази огнена птица се отличава с креативно мислене, необикновен метод при решение на комплицирани проблеми, пъргавина, контактност и лек взор върху живота. Петелът символизира слънцето, зората, новото начало и разбуждането. Затова 2017 година е година на триумфите и триумфа.

 

Петелът е войник, провокационен, само че обективен и разговорлив. Той е изпълнен с сила и е същински стопанин на своята територия, за всичко се грижи самичък, по тази причина целият „ двор “ усеща неговата угриженост. Огненият петел обича реда и пази всичко, което има. Той е хубав, самостоятелен, обича всичко блестящо и самоуверено.



В митологичните показа на множеството нации петелът е безоблачен знак, защото песента му известява изгрева. Той заема значимо място в българските национални вярвания и постоянно се е радвал на почитание. Основа за построяването на митологичния облик на петела е точно неговата връзка със слънцето. Както и слънцето петелът регистрира времето – споделя се „ до първи петли “, „ до втори петли “, „ до трети петли “. Смята се, че той е недостижим за зли духове, един дръпнат стопанин на двора и курника. Неговото кукуригане мери времето и разделя деня на светла (добра) и тъмна (лоша) част. То, също така, разделя цивилизования свят (там, където се чува кукуригане) от дивия свят, където петел не кукурига. „ Първи петли “ е време, в което всички нечисти сили напущат къщите и дворовете и тогава човек може да излиза от къщи за работа или да тръгне на път.



 В предишното у нас във всяка къща би трябвало да има петел, тъй като другояче тя ще опустее. Затова най-тежката клетва е: „ Петел да не ти пее в къщата! “ И при лечението на заболяванията баячките ги изпращат „ там, където петел не пее “.
Петелът заема значимо място в доста фамилни и календарни традиции и най-много по време на обичайна женитба. На Петльовден (2 февруари) във Варненско, Карнобатско, Бургаско, Котленско и другаде за здравето на момчетата се принася кръвна жертва – петел, знак на мъжкото начало. Във вярванията на българите петелът, главата му, кръвта му, перата и гребенът му имат апотропеично (предпазно) значение. Петльовите пера служат за декорация по главата и младите дами, само че те ги пазят и от уроки, от неприятна среща, от вълшебства и неприятни духове. 



 Като знак на пробуда към познание петелът е и главната фигура в печата на първото българско класно учебно заведение – Габровската (Априловската) гимназия.
Петелът и неговият митологичен облик е прочут и уважаван в съвсем всички елементи на света, от съвсем всички нации – в Древен Египет, в Персия, Вавилон, в Гърция, в Християнството и Исляма, във всички европейски страни, в Китай, Япония, Индия, Индонезия, на Филипините, в Африка, Америка и т. н.


В изложбата са показани повече от 200 предмета с изображения на петел. Могат да се видят керамични, стъклени, дървени, железни, порцеланови съдове, тъкани, възглавници, престилки, монети, икони, кръстове, значки, книги, календари, пана за стена, мартеници, обложки за грамофонни плочи, детски играчки… Огненият петел като митологичен облик е намерил своето място във всички детайли от човешкия обичай и просвета. Експонатите в изложбата са от България, Русия, Китай, Франция, Белгия, Германия, Швейцария и други При откриването на изложбата ще бъде показан обичаят „ Петльовден “ от група за достоверен фолклор от с. Голица, Варненско.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР