В изчислителните пунктове не се извършва преброяване, а се въвеждат

...
В изчислителните пунктове не се извършва преброяване, а се въвеждат
Коментари Харесай

Министър Тодоров за преброяването на вота от ИО: По закон, прозрачно и сигурно

В изчислителните пунктове не се прави броене, а се вкарват данните от техническите устройства, подсети той
За първи път при изборите на 2 октомври направихме процеса по засвидетелствуване на техническите средства за вота съгласно Изборния кодекс транспарантен и без да компроментираме сигурността на вота. Тази позиция отбрани по време на парламентарния надзор министърът на електронното ръководство Георги Тодоров. Той повтори, че ведомството е направило всичко, което е зависело от него съгласно закона и транспарантно. " За деяние на други органи няма по какъв начин да взема отношение. От първия си ден сме работили съгласно законите и в полза на страната ", увери служебният министър.

Коментарът му бе в отговор на въпрос от Тохомир Георгиев от " Български напредък ", съгласно който за демонстрацията на изборните устройства, която бе извършена в ЦИК 2 седмици преди изборите в ЦИК е имало малко обществена информация по отношение на системата, която даже не била сертифицирана. Георгиев счита, че изходният код от гласуването би трябвало да е наличен за наблюдаващите. Защо софтуеърт, употребен при броенето, без значение дали на хартия или на машини, не бе част от удовстоверяването на изборния развой, попита той. " Компютърната обработка на флашките е част от процеса на преброяване. Изходният код за преброяване е част от този развой. Защо този код никой не го вижда ", попита депутатът.
 
Министърът посочи, че в закона липсва разпоредба за техническите устройства или за обработката на данните от гласуването. ЦИК дефинира условията към технологията за обработката и издаването на бюлетин с резултатите, уточни той. Такива са направени, а също така на 7 септември комисията е разкрила социална поръчка за компютърната обработка на данните. За гаранция на прозрачността на процесите преди договарянето е имало проява на 16 септември. На нея бяха поканени медии и празненство. 3 часа бе симулирано постъпване на протоколи и данни към РИК, в началото и наново въвеждане, разбор на сходствата и пресмятане на резултатие, изброи Тодоров.

Служебният министър акцентира, че в изчислителните пунктове не се прави броене, а се вкарват данните от техническите устройства - протоколите се попълнят от СИК в наличие на наблюдаващи. Освен това онлайн се разгласяват и входящите данни, както и отворени данни за валидиране на целия развой на компютърна обработка без значение на софтуеърната система.

Министър Георги Тодорв обаче бе безапелационен, че хората му са си изпълнили правилно отговорностите и и са обезпечили бистрота на изборния развой.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР