В Италия е произведен първият сериен автомобил от марката ЛамборгиниПрочетете

...
В Италия е произведен първият сериен автомобил от марката ЛамборгиниПрочетете
Коментари Харесай

На този ден: Произведен е първият автомобил от марката Ламборгини

В Италия е създаден първият сериен автомобил от марката Ламборгини
Прочетете още
Ламборгини е италиански производител на суперавтомобили и тракторна техника. Намира се в градчето Сант`Агата Болонезе, покрай Болоня, Италия. Компанията е учредена през 1963 година от Феручо Ламборгини, който желал да създава коли, конкуриращи моделите от потвърдени марки, преди всичко тези на Ферари. Първите модели на компанията са пуснати в средата на 60-те години и се отличават със своята изисканост, мощ и комфорт.

Самият Ламборгини имал компанията още 9 години след основаването ѝ. Днес компанията е владеене на Ауди. Ламборгини стартира своята история от началото на 60-те години с самодейността на индустриалния бизнесмен Феручо Ламборгини.
В началото на 60-те години Феручо Ламборгини имал няколко компании (основно се занимавал с произвеждане на трактори) и можел да си разреши покупката на скъпи коли. По друго време той е имал Mercedes 300SL, няколко Maserati 3500GT, Jaguar E-type. Имал и няколко Ferrari 250 GT, от разнообразни версии. Но във всеки автомобил той намирал някакви дефекти. Известни са няколко версии за аргументите, които предиздвикали Ламборгини да сътвори компания за коли, само че в основата на всички тях е спор със притежателя на компанията Ферари Енцо Ферари.



Според сина на Феручо Ламборгини, един ден татко му отишъл при своя другар Енцо Ферари, с цел да се оплаче от качеството на съединителя на неговото Ferrari 250 GT. Енцо го отпраща с благопожелание да продължи да се занимава с трактори, тъй като нищо не схваща от спортни коли. Ламборгини ядосано му отвърнал, че ще му покаже по какъв начин се прави спортна кола. Върнал се във фабриката си, разглобил трансмисията на своето Ferrari 250 GT и видял, че съединителят е от същата компания, която доставя и неговите трактори със съединители. В складовете си открива част, която пасва на автомобила му, и по този начин си взема решение казуса.
Известно време по-късно Феручо взема решение да стартира лично произвеждане на спортни коли, като притегля за своя план надарения инженер Джото Бидзарини (Giotto Bizzarrini), разработвал преди този момент V-образен 12-цилиндров мотор за Ferrari. Ламборгини желал първата му кола да е с подобен мотор.

Новият мотор има 4 разпределителни вала – по 2 за всяка група цилиндри, 2 клапана на цилиндър и е с мощ от 350 конски сили. Моторът е и с алуминиева структура, колянов вал, поддържан от седем съществени лагера, ковани алуминиеви бутала и разпределителни валове със лични зъбни колела и вериги. Моделът на този автомобил е 350GTV и е по дизайн на студиото на Франко Скалионе „ Scaglione-Touring “. За емблема на марката Феручо Ламборгини избира своя зодиакален знак – телец.

Мохамед Али побеждава Джордж Форман и става международен първенец по бокс в тежката категория 

Датата е 30 октомври 1974 година. Целият свят се приготвя за един дуел, което ще промени вечно историята на бокса. Критиците по-късно ще го нарекат „ най-великото спортно събитие на 20 век “. Според разнообразни данни, това е едно от най-гледаните спортни събития, излъчени онлайн.

Повече от 50 милиона души са платили, с цел да го гледат в затворени кина. 1 милиард души стоят пред екрана, а точката на интерес е Киншаса, Заир. Публиката на стадиона е повече от 60 000 души и през последните няколко месеца Заир приветства туристи от целия свят като всяка вечер участва в интернационалните вести.



Още с началото на самия мач, наподобява прогнозите на експертите ще се осъществен. Огромният Форман е по-агресивен и тотално господства на кръга. Това обаче е един от мачове, поради който Мохамед Али си печели славата на най-великия за всички времена. Той ясно осъзнава, че няма по какъв начин да се надиграва с Форман и взема решение да го надхитри. Али бяха към въжетата, обляга се на тях и употребява опциите за клинчове.

Понася много удари по тялото и ръцете, само че не и в главата, чакайки своя късмет за контраофанзива. И този късмет в последна сметка идва, секунди преги гонгът да удари за завършек на осмия рунд, Джордж Форман е на земята за първи път в кариерата си.

" Грохотът в джунглата " неведнъж е определян като най-големия мач в историята му, а въздействието му върху спорта изобщо, както и върху името Мохамед Али, е неоспорим.

" Казах на критиците ми, че съм най-великият за всички времена. Никога не ме смятайте за новобранец, до момента в който не навърша 50 ", споделя той след мача.

Салвадор и Хондурас подписват кротичък контракт, с който завършва по този начин наречената Футболна война

Футболната война е временен боен спор сред страните от Латинска Америка Салвадор и Хондурас през 1969 година Названието Футболна война идва от публикуваното от масмедиите мнение, че причина за войната е загубата на хондураския народен тим по футбол от тима на Салвадор по време на интернационалния мач, състоял се на 15 юни 1969 година – част от квалификациите за международното състезание през 1970 година

По-вероятната причина за войната е основаното доста преди този момент погранично напрежение, а самият мач се оказва негова кулминационна точка, връхна точка на завладяващия двете страни шовинизъм и на процедура фиктивен мотив за започване на войната.
Една от основните аргументи на спора е самоволното заемане на селскостопански земи в граничните региони на Хондурас от безимотни салвадорски селяни. Хондураският режим се пробва да ги принуди да изоставен територията на страната. На тази политика обаче се оказва отпор от страна на властта в Салвадор, която се притеснява, че връщането в страната на огромен брой небогати и безимотни селяни ще наложи провеждането на земеделска промяна за оземляването им за сметка на едрите притежатели и евентуална партизанска война против властта в страната.



Същевременно атмосферата се нажежава от медиите в двете страни. След загубата на хондураския футболен тим в Сан Салвадор националното хондураско радио насочва зов за прогонване на салвадорските селяни от хондураска територия. Като отговор на този зов в Салвадор се организират всеобщи антихондураски демонстрации. Следват погранични произшествия, което довежда до разкъсване на дипломатическите връзки сред двете страни.

На 14 юли салвадорската войска навлиза в хондураска територия и за малко време военните дейности вземат към 3 хиляди жертви. Войната е прекратена с посредничеството на Организацията на американските страни, само че напрежението сред двете страни, изразявало се в погранични произшествия, трае до 1972 година

Войната сред двете страни завършва официално със подписване на кротичък контракт на 30 октомври 1980 година

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР