В Испания е регистрирана най-горещата пролет от началото на записите,

...
В Испания е регистрирана най-горещата пролет от началото на записите,
Коментари Харесай

Испания регистрира най-горещата пролет в историята си

В Испания е записана най-горещата пролет от началото на записите, като междинните температури са с съвсем два градуса по Целзий по-високи от междинните, заяви националната метеорологична организация AEMET.


" Пролетта на 2023 година беше най-горещата пролет в Испания ", съобщи тя, като се базира на тримесечния интервал, почнал през март.

Страната към този момент изпитва продължителна суша, която засегна основния ѝ селскостопански бранш.

Средната температура е била " 14,2 градуса по Целзий, което е било с 1,8 градуса по-горещо " от естественото, съобщи организацията, представена от Агенция Франс Прес.

„ Това е извънредно висока температура, която надвишава с 0,3 градуса температурата от 1997 година - най-горещата пролет до момента ", добави тя.

В края на април Испания претърпя сериозна гореща вълна, като температурите тук-там бяха с до 20С по-високи от междинните.

Световната метеорологична работа (WWA), чиито учени изследват връзката сред рисковите метеорологични феномени и изменението на климата, назова това събитие " извънредно ".

Екстремните горещини, които обгърнаха Иберийския полуостров и елементи от Северна Африка, доведоха до рекордно високи температури за април, като в Южна Испания живакът доближи 38,8С. Тогава AEMET съобщи, че това е най-сухият и най-горещ април в Испания от началото на записите през 1961 година

От средата на май обаче сушата леко понижа с настъпването на извънредно мокър интервал.

" Почти доникъде на май нямаше дъжд ", сподели представителят на AEMET Рубен дел Кампо. " С дъждовете през втората половина на май обстановката малко се облекчи. "

Въпреки това сушата, " която се мери в по-дългосрочен проект, не е преодоляна ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР