В интервюто си за Ройтерс, дадено в двореца Долмабахче в

...
В интервюто си за Ройтерс, дадено в двореца Долмабахче в
Коментари Харесай

Ердоган заплаши ЕС: Пускаме бежанците, ако не дадете...

В изявлението си за Ройтерс, обещано в двореца " Долмабахче " в Истанбул, турският президент Реджеп Ердоган оповестява още, че в телефонния си диалог с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп двамата разискали и установяването на зона за сигурност по 450-километровата турска граница със Сирия от река Ефрат до границата с Ирак - регион, следен от подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски " Сили за отбрана на народа ". Последните Анкара счита за терористи.

" Този кротичък кулоар е доста значим. Ние няма да позволим " кулоар на терора " по нашите граници и за тази цел ще предприемем всички нужни стъпки ", акцентира Ердоган в изявлението си за Ройтерс, написа novini.bg.

" Именно Турция води битка с тези терористични групи... Ние сме ваш сътрудник в НАТО. Давате им оръжия гратис, а не желаете да ги продавате за пари за ваш натовски съдружник ", отбелязва Ердоган, визирайки американските въоръжени доставки за кюрдските сили.

" Вече ни омръзна да обясняваме това... Мисля, че Тръмп ще ни разбере ", акцентира турският президент.

Той повтаря също по този начин предизвестието си, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, в случай че западните страни не й дават по-голяма помощ и не поддържат проектите й за зона за сигурност (по границата), където да бъдат настанявани сирийците.

" Ако не приемете този " бизнес ", ние ще отворим вратите и ще пуснем (бежанците) от там да поемат накъдето желаят ", предизвести Ердоган.Установяването на такава зона, необятна 20 благи ( 32 км) откъм на сирийската страна на границата ще разреши на намиращите се в Турция бежанци " да се завърнат по техните земи, и ще разреши да бъдат посрещнати всички техни потребности - от обучение, опазване на здравето, заслон.Това ще им разреши да поемат живота в личните си ръце и да скъсат с живота на палатки ", добави той.

Ердоган още веднъж уточни, че финансовата помощ, която Турция получава от Европейски Съюз, не е задоволителна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция след експлоадирането на гражданската война в тяхната страна през 2011 година Анкара споделя, че е похарчила 40 милиарда $ за подслоняването на сирийците, а договорката с Европейски Съюз е единствено за 6 милиарда, които са малко и постъпват постепенно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР